Најновије

Аранжман Владе и ММФ-а неће решити проблем задужености

БЕОГРАД - Србија ће, независно од исхода аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ), на средњи рок и даље имати проблеме са високом задуженошћу, изјавио је данас економиста Стојан Стаменковић.
ММФ (Фото: Имф.орг)

ММФ (Фото: Имф.орг)

Главни разлог за то је чињеница да ће, без обзира на ефекат мера штедње, ниво јавног дуга остати опасно висок, рекао је Стаменковић на представљању најновијег броја часописа "Макроекономске анализе и трендови" (МАТ). ММФ упозорава на високе ризике профила јавног дуга који могу бити активирани догађајима из окружења, а реч је о високој осетљивости структуре јавног дуга на промене курса националне у односу на доминантне валуте деноминације српских обвезница (евро и амерички долар), подсетио је Стаменковић. "Други важан извор ризика рефинансирања јавног дуга јесте висока зависност од иностраних извора финансирања", додао је Стаменковић. Стаменковић је напоменуо да ће смањивање јавног дуга, по оцени ММФ, у целом периоду бити изложено и ризицима који имају порекло у домаћој економији, од којих је најзначајнији ризик каматног шока. Тај економиста сматра да је недавно склапање трогодишњег аранжмана са ММФ-ом добро, али да ћемо моћи да будемо задовољни тек када добијемо позитивне оцене после предвиђених тромесечних контрола. Стаменковић је имао замерку на то што је садржај аранжмана остао непознат српској јавности док га није усвојио Борд директора ММФ-а, него се, према његовим речима, и после тога, пуштају информације "на кашичицу, кап по кап". "У вези с тим спонтано се поставља питање о томе шта су у аранжману оштри захтеви које је наметнуо Фонд, а које је 'непријатне мере' ставила наша страна да би их у јавности 'покрила аранжманом", истакао је Стаменковић.
Прочитајте још:Да ли ће поскупети цена струја ?Увозом млека из ЕУ смо разорили своју производњу
Он је подсетио да су аранжманом дефинисана три стуба - оздрављење јавних финансија, повећање стабилности и отпорности финансијског сектора и имплементација свеобухватних структурних реформи. Стаменковић је закључио да Србија, као и сличне мале и сиромашне земље, нема велики маневарски простор, и једино на шта може продуктивно деловати јесте смањивање вероватноће појаве кризе јавног дуга, што је истовремено и главни аргумент у корист политике штедње. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА