Најновије

Вучић: Банкама обезбедити већи профит, али и да привреда има корист!

БEOГРAД - Премиjер Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе данас да без снажне подршке банкарског сектора српскоj привреди нема ни здраве економиjе. Вучић jе то рекао на састанку са представницима 29 банака у Палати Србиjа, и додао да не постоjи ништа важниjе од размене идеjа.
Фото: РТС (Скриншот)

Фото: РТС (Скриншот)

После састанка са банкарима Вучић jе отпочео састанак са представницима страних компаниjа, а након тога разговараће са представницима грађевинских фирми и домаћих компаниjа. Циљ разговора, како jе раниjе наjављено, jесте стварање бољег пословног амбиjента за подстицање инвестициjа и економског опоравка и развоjа Србиjе. Вучић jе обjаснио да jе циљ да се види како и на коjи начин држава може да помогне банкарском сектору, а да банке српску привреду, посебно приватни сектор, доживљаваjу као услов свог напретка и стварања профита. Премиjер jе подсетио да ће банке од државе добити 60 милиона евра како би пласирале 1,2 милиjарде евра субвенционисаних кредита за привреду. Oн jе нагласио да би волео да само десет одсто од тог новца оде у рефинансирање већ постоjећих кредита. "Знам колики ће притисак бити на банке, али за нас су наjбитниjа микро, мала и средња предузећа, како бисмо подстакли ово мало здравог сектора привреде", рекао jе Вучић и подсетио да jе само прошле године држава убацила у привреду 330 милиона евра кроз субвенционисане кредите. Изразивши наду да ће банке спречити да повезане фирме "покупе таj новац", као што се дешавало раниjе, Вучић jе наjавио разговор представника владе и Народне банке Србиjе о томе шта jош централна банка може да уради, али и о референтноj каматноj стопи коjа jе везана за фискалну консолидациjу. Данас jе наjлакше говорити само о ономе што jе лоше и што не ваља, приметио jе Вучић и указао да jе, с друге стране, важно и добро да се разговара и види шта jе могуће учинити заjедничким напорима. Премиjер jе поновио да ће усваjање мера коjе треба да допринесу опоравку српске привреде влада одложити до четвртка, управо да би се чуло мишсљење и предлози, како банкарског сектора, тако и представника страних инвеститира, грађевинске индустриjе и домаћих привредника са коjима ће се током дана састати.
Oн jе подвукао да jе циљ да се банкама обезбеди већи профит а да истовремено привреда од тога има корист и да оjача.
Mинистар финансиjа Лазар Kрстић jе на састанку изjавио да се нада да jе ово само први у низу састанака са представницима банака и привреде и обjаснио да ниjедна поjединачна мера сама по себи не решава проблеме али да се већина тих мера прелама кроз банкарски сектор. Банкарски сектор jе, према његовим речима, основни инструмент за побољшање ситуациjе. Подсетивши да се држава суочила са проблемима и предложила конкретне мере чиjи jе правац jасан, Kрстић jе рекао да jе време и за расправу о ненаплативим кредитима, jер jе потребно да се помогне предузевћима коjи су у проблемима, а за све то jе предуслов размена мишљења са представницима банака и привреде. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА