Најновије

"Јеремићев предлог би премостио јаз између Обаме и Лаврова"

Први пут у историји УН један кандидат за генералног секретара УН је предао јединствену платформу за кампању и то је Вук Јеремић.

Вук Јеремић (Фото: Синхуа)

Како наводи портал nationalinterest.org, бивши српски шеф дипломатије је предао платформу под називом “Јачање УН у 21. веку“, која садржи 53 тачке.
- Јеремићев предлог нуди корак напред за Уједињене нације, како би премостиле јаз настао кроз говоре људи попут Барака Обаме и Сергеја Лаврова. Јеремић нуди велико рефокусирање Уједињених нација у неидеолошког, технократског провајдера решења за проблеме, притом избегавајући потребу да арбитрира између различитих виђења међународног политичког поретка. Русија, Кина и САД, као и велике европске силе могу да изразе несагласје са широм политичком сликом, али сви они виде негативне ефекте климатских промена, миграција, ширења пандемија. Мала прљава тајна у Вашингтону је да док политичари желе да означе УН као расипничку, у много ситуација САД зависе од УН. Јеремићеви предлози желе да учине УН бољим у стварном деловању, у фискалној контроли, као и намеру да се нађе добар одговор за оне у САД који желе УН као подршку моћи у америчкој политици безбедности. Вол стрит џорнал је недавно закључио да би Јеремић био најбоља опција за реформе у УН - наводи се у тексту који је потписао Николас Гвосдев. 
Он додаје да у сржи Јеремићевих предлога види амбициозну жељу да се дефинише шта колективна безбедност значи у 21. веку, као и каква је улога УН као колективне безбедносне организације, а не само ембрионичке светске владе. 
- Да ли ову визију чланице Савета безбедности УН желе да подрже? Ако се у обзир узму нове поделе на север, запад, исток и југ, следећи генерални секретар УН ће морати да плива кроз све те токове. Уколико се то не догоди, парализа система која се манифестовала протекле недеље ће наставити да прави ерозију у напорима да се постигну глобална решења - закључио је Гвосдев. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА