Најновије

АМЕРИЧКИ АДМИРАЛ ИЗАЗВАО ''НА СПАРИНГ'' ЦРНОМОРСКУ ФЛОТУ: Шаховска стратегија на руској граници

58-годишњи Џонн Ричардсон, који је преузео дужност шефа поморске операције америчке морнарице још у Обамино време и задржао дужност код Трампа, сигуран је: његове колеге и сународници ће морати да крену у офанзиву у Црном мору против стратешких противника. Међу главним противницима адмирал је назвао Руску Федерацију.

Амерички брод (Фото: Pixabay)

Како амерички лист Бизнис Инсајдер пише, Ричардсон је то мишљење изразио на конференцији у Атлантском савету, дајући одговор на питање бившег заменика генералног секретара НАТО-а Александра Вершбоуа о томе коме припада Крим.

Вершбоу је од 2001. до 2005. био амерички амбасадор у Руској Федерацији. Претходно је био трећи секретар америчке амбасаде у Москви и директородељења за совјетска питања у америчком министарству спољних послова.

У чланку Бизнис Инсајдера каже се да се "Русија последњих година понашала веома агресивно". Дакле, 2014. године, она је "припојила Украјински полуострво Крим уз помоћ бруталне војне силе". У новембру 2018. године, бродови граничара ФСБ Руске Федерације "напали су украјинске бродове у Азовском мору, након чега су украјински морнари заробљени'’. Поред тога, према писању листа, Москва "непрестано блокира приступ Украјине Азовском мору, које је одвојено од Црног мора Кримом".

Коментаришући ово, Ричардсон је рекао да је дошло време да државе размисле не само о адекватном одговору Русији, већ и да размисле: "Како прво можемо ставити притисак (на Русију - прим. ред.) у неколико региона".

„Мислим да би било сјајно када бисмо натерали Русе и друге противнике да некако реагују на наш први корак. Постоји одређена предност у игрању белим фигурама на шаховској табли, да тако кажем'’, рекао је адмирал.

“У Румунији смо распоредили ракетне одбрамбене системе “Иџис”. И, по мом мишљењу, ове прилике шаљу снажан сигнал Русији“, нагласио је Ричардсон.

Поред тога, Ричардсон верује да повећање броја заједничких вежби са оружаним снагама партнерских земаља у црноморском региону и отварање седишта у савезничким земљама, као што је Румунија, може дати САД више полуга за одговор Русији.

Какав задатак хрватска војска има на Косову, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Амерички брод на Црном мору

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА