Најновије

НЕЋЕТЕ ВИШЕ СМЕТИ ДА КАЧИТЕ ТУЂЕ ФОТКЕ, СНИМКЕ, ПА ЧАК НИ СВОЈ ВИДЕО АКО ПЕВАТЕ НЕЧИЈУ ПЕСМУ! Дошао је крај интернета каквог знамо!

Када у пракси заживи Директива о заштити ауторских права, коју је усвојио Европски парламент, нико више неће смети на друштвеним мрежама да поставља туђе фотографије, графичка решења, па ни своје видео-клипове на којима пева нечију песму.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Иако засад није јасно како ће у пракси бити спроводљива ова новина, она ће нарочито погодити "крадљивце" туђих мисли и реченица на Фејсбуку и Твитер, који су их копирали и делили као своје мудролије.

- С једне стране, идеја је била да се бирократски уреди област ауторских права на интернету, али нисам сигуран да је то баш прави начин. Немогуће је контролисати све што постоји на интернету. Непознаница је и колико ће се то строго кажњавати. И према досадашњим законима било је кажњиво кршење ауторских права, али ће сада највећи проблем имати власници друштвених мрежа јер они сад морају наћи начина да то испрате. Видећемо у наредних пола године како ће се искристалисати ствари - објашњава Вук Нинић, предавач на ИТ академији, и додаје:

- Претпостављам да ће наше законодавство пратити законе ЕУ. Биће забрањено употреба сваке графике, видео-записа, аудио-записа, сваког текста. Неће моћи да се копира туђи пост на Твитеру или Фејсбуку и да се постави као свој. Засад не постоје системи на вебу који то прате.

Он додаје да се, с друге стране, ограничава слобода на интернету, јер постоји и поштена употреба када се нешто користи као пример.

Директор Завода за интелектуалну својину Владимир Марић објаснио је да сваки вид умножавања дела на интернету без дозволе аутора представља повреду његовог права.

- Наши грађани треба да буду свесни да су филмови, књиге, музика, фотографије, новински чланци итд. производ нечијег интелектуалног рада и да свако ко је уложио одређени стваралачки труд мора да буде заштићен. Као што нигде на свету нема бесплатног ручка, тако не сме да га буде ни у интелектуалној својини. Као што је недозвољено копирати уџбеник у копирници без дозволе аутора, тако је недозвољено делити га, односно шеровати га - истиче Марић и додаје да онај ко жели да умножи нечије дело за то мора да тражи и добије дозволу аутора.

Шта неће моћи да се ради на друштвеним мрежама:

- коришћење туђих фотографија без дозволе

- употреба туђих цртежа без дозволе

- коришћење туђих графичких решења

- коришћење туђих аудио и видео записа

- копирање и постављање туђих постова као својих

- прављење и дељење популарних гифова од туђих фотографија и цртежа

- прављење и дељење интернет мимова (духовитих коментара написаних на популарним сликама)

- навођење делова из књига

За крађу ауторских права до три године затвора

Неовлашћено искоришћавање ауторског дела или предмета сродног права, према члану 199 Кривичног законика Србије, строго је кажњиво.

- Ко неовлашћено објави, сними, умножи или на други начин јавно саопшти у целини или делимично ауторско дело, интерпретацију, фонограм, видеограм, емисију, рачунарски програм или базу података, казниће се затвором до три године - пише у члану 199 Кривичног законика Србије, у коме је иста висина казне запрећена и за оне који туђу интелектуалну својину стављају у промет.

Секс Надежде и Томе можете погледати ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Безбедност деце на интернету - Не комуницирај са непознатим особама путем интернета

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА