Најновије

ДАН КАДА СУ СРБЕ У САРАЈЕВУ УБИЈАЛИ БЕЗ ТРУНКЕ МИЛОСТИ: Обележена годишњица убиства 42 војника ЈНА у Добровољачкој у Сарајеву! (ВИДЕО)

Обележавање 27 година од злочина у сарајевској Добровољачкој улици и ове године, у организации Одбора Владе РС, одржано је у месту Мијевићи, у Источном српском делу Сарајева.

Терориста Армије БиХ пуца на младе војнике ЈНА, од којих су већином били Срби (Фото: Јутјуб)

Годинама већ представници Републике Српске овај дан не обележавају на месту где се злочин догодио да би се избегле провокације припадника бошњачких удружења - паравојних формације БиХ, "Зелене беретке" и понижавање жртава и њихових потомака. 

Обележавање, у организацији Одбора Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова, почело је служењем парастоса у цркви Светог великомученика Ђорђа у Миљевићима.  После парастоса, положени су венци код централног Спомен-крста.

У нападу паравојних муслиманских наоружаних формација на припаднике ЈНА 2. и 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву убијена су 42 припадника ЈНА приликом договореног повлачења из зграде команде војне области, док је 71 рањен, а 207 припадника ЈНА је заробљено. Од 42 погинула војника ЈНА, њих 32 били су Срби, шесторица Хрвати, по два Бошњака и Албанца. 

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се мирно повлачила из Сарајева, према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН, руководили су тадашњи члан Председништва БиХ Ејуп Ганић и остатак тадашњег руководства, а безбедност војника гарантовао је и тадашњи председник Председништва БиХ Алија Изетбеговић. Злочин у Добровољачкој срамота је и починилаца и политичког Сарајева, изјавио је поводом обележавања овог догађаја председник Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић. 

- Нажалост, ни после толико година, злочин над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици није доживео судски епилог - рекао је Чубриловић за Срну, а пренела је РТРС. 

А на месту на којем се све догодило у Добровољачкој улици у Сарајеву, окупили су се припадници Удружења "Зелене беретке", који овај злочин обележавају као "један од најважнијих дана у одбрани Сарајева и БиХ".

Хрвати бесни, Лијепа њихова у потпуном шоку. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА