Најновије

БАЛКАН ЈЕ ТЕМПИРАНА БОМБА: Џихадисти стационирани у мамповима на Косову и у Босни, спремају тешко крвопролиће!

У региону се тренутно налази око 40.000 џихадиста - бивших бораца Ал Каиде и исламске државе (ИД). Највише их има на Косову и у Босни и Херцеговини, а међу њима има чак и жена, које нису домаћице, већ ходајући бомбаши-самоубице које су прошле радикалне верске и војне обуке у џихадистичким камповима инсталираним по целом региону.

Џихадисти ИД (Фото: Јутјуб)

И Европска полицијска агенда (Европол) у свом извештају упозорила је да су повратници из Ирака и Сирије потенцијална безбедоносна претња за Европу и западни Балкан који се сматра транзитном рутом за бивше раднике ИД.

Наглашена је забринутост због повратка  жена и деце који су прошли џихадистичку обуку, од 1.056 ухапшених за тероризам у 2018, петина су жене.

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић каже да је Балкан, где се повратници са сиријског ирачког ратишта и поражени борци Ал Каиде и ИД погрешно идентификују као мигранти, темпирана бомба која у сваком тренутку може да експолодира и изазове низ сукоба.

- Њихови комаданти су овде већ стационирани, дочекују их, окупљају и организују за будућа деловања, нова крвопролића. Из Приштине и Сарајева се координира њихова заштита јер већина њих нема лична документа, али зато имају неколико мобилних телефона и платних картица. Албанци на њих гледају као на резервни састав који може да изведе прљаве послове и терористичке акте против Срба. То су младићи од 25 до 35 година који су војно обучени, агресивно изгледају и екстремно тумаче веру. Међу њима има око осам одсто жена с децом, односно ратница спремних да се дигну у ваздух на тргу, у шопинг центру... - прича Галијашевић.

Нико их не контролише 

Војни аналитичар Владе Радуловић каже да су џихадисти сигурну кућу нашли на КиМ - на тромеђи са Албанијом и македонијом око Качаника, одакле је иначе био један од највећих крвника ИД, али у БиХ у тзв. параџематима и напуштеним српским селима дуж ентитетске линије измешу РС и Федерације:

- У контакту су с бившим вођама у Сирији и Ираку, а одржавају везе и с вехабијама у Белгији, Аустрији, Луксембургу. Живе у дивљим насељима, које нико не контролише. На миг вођа могу да изазову талас сукоба. На КиМ, према неким подацима, мета су контингенти Кфора и српско и немуслиманско становништво.

Вучић рекао све што мисли о ситуацији на Косову! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА