Најновије

ИПАК НЕ СТИЖЕ СВЕЖА КРВ У СИРИЈУ: Немци одбили да шаљу трупе, САД се узда у друге савезнике!

Немачка је одбила захтев Вашингтона да распореди копнене снаге у Сирији док америчка војска покушава да смањи своје присуство у региону, описујући тај предлог као неспојив са берлинском "добро познатом" политиком.

Немачка војска (Фото: Јутјуб)

Специјални представник САД за ангажман Сирије Џејмс Џефри потврдио је у недељу да је затражио од њемачке владе да обезбеди војнике који ће заменити део америчких снага које су тренутно стациониране у Сирији. Он је рекао да је захтев део припреме Вашингтона за евентуално повлачење америчке војске у земљи.

Берлин није дуго чекао прије него што је издао "nein" свом трансатлантском савезнику.

"Када кажем да влада предвиђа придржавање тренутним мерама против Исламске државе, то не укључује копнене трупе, као што је добро познато", изјавио је гласноговорник владе Стефен Сајберт на конференцији за новинаре у понедељак.

Док је Немачка одбацивала ту идеју, Џефри је уверен да ће се други амерички савезници обавезати на слање трупа у Сирију. Амерички дипломата рекао је одбрани да очекује да ће у наредним седмицама бити постигнут споразум који би укључивао коалиционе снаге које би замениле америчке трупе када се повуку из Сирије.

Одговор не би требало да буде шок за Вашингтон. Немачка је углавном опрезна због директне војне интервенције у Сирији. У мају прошле године, канцеларка Ангела Меркел је уверила јавност да Бундешвер "неће учествовати у могућим војним акцијама".

Међутим, попуњавање америчких трупа у Сирији ће имати одређене моралне и правне опасности. Војне снаге САД-а делују у Сирији без пристанка Дамаска или одобрења УН-а, што је једнако незаконитој окупацији.

Дамаск инсистира да је западно војно присуство у Сирији нелегитимно, обећавајући да ће ослободити “сваки центиметар” земље од непозваних страних трупа.

Сиријска војска се придружила ирачкој у борби против Исламске државе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА