Најновије

ВАРШАВА УДАРИЛА НА МОСКВУ: Пољска позвала руског амбасадора на рапорт! Путин спремио одговор

Министарство спољних послова Пољске је позвало амбасадора Русије да објасни то што је руски председник Владимир Путин последњих дана више пута окривио Пољску за избијање Другог светског рата.

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Речено му је да се пољске власти оштро противе недавној "историјској инсинуацији" Путина и других званичника Русије, истакао је заменик министра спољних послова Марчин Пжидач.

Пжидач је рекао да Пољска сматра да су ставови Путина и других "стаљинистичка историјска нарација" и "пропаганда тоталитарне државе".

То је најновији спор двеју суседних држава око сећања на Други светски рат. Пољаци памте да су их напали и нацистичка Немачка и Совјетски Савез на почетку тог сукоба у којем је погинуло шест милиона Пољака. Варшава сматра да су обе силе агресори који су изазвали патње и смрт.

Путин је последњих дана критиковао резолуцију Европског парламента у којој се каже да и Совјетски Савез сноси одговорност за Други светски рат. Путин је то назвао чистом глупошћу.

Према Пољацима, рат је почео неколико дана пошто су се Адолф Хитлер и совјетски диктатор Јосиф Висарионович Џугашвили Стаљин договорили да поделе Пољску и балтичке државе на основу тајног споразума Молотов-Рибентроп из августа 1939.

Путин је отписао значај споразума Молотов-Рибентроп, сматрајући га потезом који је Совјетски Савез био присиљен да предузме јер су неке друге европске државе потписале с Хитлером споразуме о ненападању.

Цитирао је споразум Немачке, Велике Британије, Француске и Италије из 1938. који је Хитлеру омогућио анексију Чехословачке као пример наводне завере западних лидера с Хитлером.

Путин је цитирао и архивске документе за које тврди да показују да је амбасадор Пољске у Берлину хвалио Хитлерове планове да се Европа отараси Јевреја.

У изливу гнева Путин је тог амбасадора назвао шљамом и антисемитском свињом.

Прочитајте ОВДЕ какво обећање није испунио Доналд Трамп.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА