Најновије

НОВА ГОДИНА У ЗНАКУ БАРУТА: Французи истерују ђавола из либералног капитализма и тешко да ће неко да их спречи у томе

Мирис барута, звекет испаљених чаура, топот војничких чизама, борбена возила на улицама, разбијено чело националног симбола Маријане, окупирана Тријумфална капија, откинути прсти побуњеника, ископано око, поцепана аркада, јуриш, пробој, насилно привођење, казамат.

Париз (Фото: Јутјуб)

Није то давна слика борбе одважних илегалаца из избледеле епизоде покрета отпора под вођством Жана Мулена и поход над гусеницама захукталих тенкова генерала Леклера, већ приказ урбане гериле, од првог дана јануара, која је буктала улицама француских градова у години за нама.

Протеклу годину у Француској су обележили и запаљене барикаде, изваљена калдрма, поломљени излози, сучељавање с полицијом, исукани пендреци, гумени меци, димне бомбе, заковитлане боце и каменице, преврнуте приколице, излупани ветробрани, разваљена аутобуска стајалишта.

У овој причи су се нанизали изгубљени радни сати, уплашени туристи, смањен број ноћења, забринути хотелијери, кафеџије које сваке суботе морају да спуштају металне засторе, закључана Ајфелова кула, затворени бутици, празније касе и усплахирени менаџери.

Француску одевену у "жуте прслуке" карактерисали су у години која нас је напустила и затворени кружни токови, успорен саобраћај, спавање на отвореном, пароле, истрајност, колегијалност, солидарност.

Првомајска побуна донела је нове сукобе, и пре него што је радничка поворка у Паризу кренула са Монпарнаса. Обеспокојени су показивали зубе на сваком кораку. Револт је кулминирао пред болницом, у којој је група побуњеника нашла спас од густог облака сузавца и полицијске батине.

"Црни блокови" су током године разбацивали срчу витрина свуда укруг. Увлачили би се у синдикалне редове и на само њима познат сигнал кретали у беспоштедан обрачун са симболима крупног капитала. Припадници ове екстремно мобилне крајње левичарске интернационале немилосрдно су рушили све пред собом и хрлили невољи у загрљај, свесно изазивајући сукобе.

Очајни студент запалио се крајем протекле године у Лиону, протестујући тако против тешке финансијске ситуације високошколаца. Побуњени студенти тим поводом су широм земље изашли на улице.

Генерални штрајк против пензијске реформе извео је последњег месеца у години стотине хиљада људи на протест. Железничари су започели обуставу рада рекордне дужине, којој се још не назире крај.

Успорени возови, изгубљени авионски летови, пропали празници с породицом. Дуга пешачења, срчана аритмија. Црвена радничка класа, у најкомунистичкијој држави у Европи, не одустаје ни за педаљ.

Ту и тамо, протеклу годину прошарали су и спорадични грански штрајкови незадовољних људи. Француска је земља у којој постоје званични календар обуставе рада и анонимна каса узајамне штрајкачке помоћи.

За Нову годину, широм земље букнуло је на стотине аутомобила у предграђима узаврелих градова. Бунтовна младеж поново је, на свој начин, била на делу.

Французи су отерали Лујеве и раскрстили с бирократијом шездесет осме. Сада истерују ђавола из либералног капитализма и тешко да ће неко да их спречи у томе.

Прочитајте ОВДЕ   зашто је свет у неверици.

Извор: novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА