Најновије

АПОКАЛИПТИЧНИ ПРИЗОРИ ИЗ АУСТРАЛИЈЕ: "Ово није страховити пожар, ово је атомска бомба" (ФОТО/ВИДЕО)

Високе температуре и јаки ветрови отежавају гашење разорних пожара у Аустралији који дословно гутају све пред собом.

Аустралија гори (Фото: Јутјуб)

Власти страхују од спајања неколико великих пожара у ватрену буктињу која ће бити незаустављива, а хиљаде ватрогасаца распоређено је на терену како би заштитили до сада нетакнуто подручје.

"Ово није страховити пожар, ово је атомска бомба", казао је министар саобраћаја Ендрју Констанс.

"Морам бити искрен, ово више није буктиња која се шири већ атомска бомба. Неописив је пакао и пустошење које су пожари проузроковали", додао је.

Рурална ватрогасна служба издала је упозорење становницима на појединим подручјима да више нема времена за евакуацију. Становнике су саветовали да потраже сигурно уточиште које ће их заштитити од ватрене стихије и врућине. Друштвеним мрежама деле се фотографије тамног дима, крвавоцрвеног неба и облака на њему.

Десетине хиљада људи евакуисани су у суботу из својих домова због могућности да се страшни шумски пожари још више погоршају због временских услова, претварајући туристичке центре, који су у ово доба године врло живи, у градове духова. На југоистоку Аустралије, у најнасељенијем делу континента, проглашено је ванредно стање, а више од 100 хиљада људи у петак је добилонаређење да се евакуише у три државе. "Данас је реч о спашавању живота", упозорила је премијерка Новог Јужног Велса Гладис Берејиклиан. 

Аутопутеви које повезују обалне градове са Сиднејем и другим великим градовима зачепиле су колоне возила. Субота би могла бити "дуга и тешка", рекао је Фицсимонс. Високе температуре које се очекују у суботу - изнад 40 степени - прате снажни ветрови који би могли још више распламсати шумске пожаре који букте у земљи. 

Метеоролошки услови могли би у суботу бити "исти, ако не и гори него што је било за дочек, упозорио је аустралски метеоролог Џонатан Хов. "Снажни и суви западни ветрови још ће више разбуктати пожаре", "угрозити становништво које је већ претрпело девастацију великих размера", рекао је.

Премијер Скотт Морисон позвао је у суботу 3000 резервних војника. "То нам је омогућило да имамо више људи на терену, више авиона на небу, више бродова на мору", рекао је Морисон.

Размере пожара у Аустралији шокирали су земљу и свет. Од почетка сезоне пожара у септембру, најмање су 22 особе изгубиле живот, од тога две на отоку Кангару, у близини Памдане, заробљени пламеном који је окружио њихово возило, известиле су власти у суботу.

Десетине људи воде се као нестали, а више од 1300 кућа је изгорело до темеља. Изгорела је површина еквивалентна површини две Белгије. Пожари су били кобни и за природу те је готово у потпуности изгорио национални парк Флиндерс Чејс, на отоку Кангару, на којем живе кенгури и коале, известиле су власти.

Аустралијска је морнарица у петак евакуисала хиљаде становника и туриста из градића Малакот, а први од два брода који су им притекли у помоћ у суботу рано ујутро стигао је до Мелбурна.

Погледајте ОВДЕ   невероватне снимке из Владивостока.

Извор: 6yka. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА