Најновије

"САД НЕЋЕ ЗАПОЧЕТИ РАТ, АЛИ СУ СПРЕМНЕ ДА ГА ЗАВРШЕ!" Пентагон објаснио разлоге убиства Сулејманија

Амерички и ирански званичници разменили су низ претњи након убиства генерала Касима Сулејманија у Багдаду. Обе стране звецкају оружјем, а Пентагон је сада објавио да САД "не траже да започну рат са Ираном, али су спремне да га заврше".

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Правдајући недавно одлуку САД, министар одбране Марк Еспер је рекао за СИ Ен Ен да постоје докази да је Сулејмани желео да нанесе зло Американцима.

- Чињеница је да је Сулејмани ухваћен црвених руку у Багдаду. Један терористички вођа се састаје са другим вођом терориста и планира нападе на америчке дипломате, снаге и објекте. Мислим да смо искористили право да уклонимо ове играче са бојног поља - рекао је он.

Тај други терористички лидер на ког Пентагон алудира је Абу Махди ал Мухандис, вођа Катаиб Хезболах покрета, који је убијен у петак заједно са Сулејманијем. Напад је наредио амерички председник Доналд Трамп.

Еспер је додао да би волео да види да се ситуација са Ираном смирује и да Техеран и Вашингтон седну да разговарају.

Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је данас да би напади које је планирао ирански војни командант Касим Сулејмани, који је убијен у америчком беспилотном нападу прошле седмице, "потенцијално довели до смрти много Американаца".

- Да ли се у прошлости дешавало нешто што би указивало на то да је овакав господин, овај дипломата великог реда - Касим Сулејмани - отпутовао у Багдад ради идеје о вођењу мировне мисије? - запитао се Помпео и истакао: "Знамо да то није истина", пренео је Ројтерс.

Помпео, такође, сматра Сулејманија одговорним за напад изведен 27. децембра у Ираку у којем је убијен један Американац.

- Он је наставио терористичку кампању у региону. Ми знамо шта се десило ... у децембру, што је на крају довело до смрти Американца. Дакле, ако тражите везу, треба да гледате шире у односу на дане који су довели до напада на Сулејманија - рекао је Помпео.

Ово су трампове 52 мете у Ирану, више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА