Најновије

ФРОНТ У ПЛАМЕНУ! Војска у жестокој акцији освојила град у Идлибу! (ВИДЕО)

Снимци снимљени у суботу приказују остатке древног града Ебла, близу Телл Мардиха, у подручју које су недавно освојиле снаге САА у покрајини Идлиб.

Сиријска војска (Фото: Јутјуб)

Слике приказују део археолошког налазишта, које се налази 33 километра (53 км) југозападно од Алепа, са остацима градске грађевине у околини. Стотине археолошких артефаката такође су видљиве у Идлибовом некадашњем центру италијанске археолошке мисије.

„Ископавања на овој локацији започела су 1964. године и морала су да се зауставе 2010. као резултат ситуације у Сирији. Тел Мардих је претворен у камп за обуку [од стране милиција] ", објаснио је Гази Алулу, директор за антике и музеје у Идлибу.

„Изградили су мрежу тунела. Ебла је уништавана систематски. За ископавање подручја користили су тешку механизацију. Многи љубитељи уништавања и кријумчари археолошких комада учествовали су у уништавању предивног акропоља краљевства Ебла “, додао је.

Древна Ебла, која је основана пре више од 5000 година изнад равнице Идлиб, налази се источно од аутопута Алепо-Дамаск и најважније је археолошко налазиште из бронзаног доба у земљи. Град је открио 1964. године тим италијанских археолога, који су откопали древне архиве сачињене од стотина камених плоча које потичу из 24. века пре нове ере.

САА налетела на заседу исламиста! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА