Најновије

ИРАН ПОРУЧИО АМЕРИМА: Покажите доказе о нападима на саудијске нафтне објекте!

Техеран је осудио САД због коришћења недавног извештаја УН-а за оспоравање његових тврдњи о нападу на саудијске нафтне објекте, оптужујући Вашингтон да се "хвата за сваку сламку" како би продао оптужбе, док је сам извештај заснован на климавим хипотезама.

Нафтни објекти (Фото: Јутјуб)

„Само неколико сати након напада на саудијске нафтне објекте 14. септембра 2019. године, Сједињене Америчке Државе су га неутемељено приписале Ирану, али до сада нису успеле да изнесу ниједан делић доказа. Сада се држе за сваку сламку како би наизглед доказале своје наводе“, саопштила је иранска мисија при УН-у, што је био одговор на поновне тврдње мисије САД и Беле куће да Иран стоји иза напада од 14. септембра на објекте у власништву саудијског нафтног гиганта "Арамко".

Одговорност за нападе који су накратко пореметили производњу нафте у највећем погону за прераду нафте на свету, преузели су јеменски Хути побуњеници, који су у петогодишњем рату са свргнутим председником Абдрабухом Мансуром Хадијем и његовим присталицама, а којег подржава коалиција предвођена Саудијском Арабијом. Међутим, одмах након што су се догодили напади, САД су показале прстом на Техеран, не чекајући да се на те локације пошаље нека мисија за утврђивање чињеница.

Коментирајући недавно објављени извештај на панелу УН-а о Јемену, а у којем је закључено да су Хути "мало вероватно" одговорни за нападе, будући да је операција била превише "сложена" и да "процењени" домет оружја који побуњеници поседују, наводно не би могао омогућити такав напад са територије коју држе под контролом, америчка мисија узела је као неоспоран доказ.

„Иран је напао нафтне објекте Саудијске Арабије 14. септембра 2019. године. То је био напад не само против суверене државе, већ и на глобалну економију“, наводи се у саопштењу мисије САД-а.

Техеран је нагласио да "ништа у том извештају не потврђује тврдњу САД-а, а коју је Иран већ одбацио".

У извештају се не наводи Иран као кривац за нападе. Штавише, стручњаци су признали да нису имали могућност да виде остатке коришћеног оружја које је наводно погодило објекте, пошто их је Ријад очистио пре њиховог доласка.

„Треба напоменути да није омогућен увид у остатке система наоружања на лицу места, јер су они већ превезени у Ријад у време посета 20. и 21. септембра 2019. године“, наводи се у извештају. .

Поред тога, експерти су даље признали, да иако верују да овај конкретни напад нису извели Хути, "изгледа да су други напади истим оружјем изведени из Јемена".

На панелу није искључено ни да би Хути могли стајати иза напада, напомињући да су „напад могли да изведу и Хути, као и снаге из Саудијске Арабије, са територије других земаља, или чак са мора или из ваздуха", али да је задњи сценарио "мало вероватан".

Иранска мисија је саопштила да америчка нота „представља још једну кампању дезинформација против Ирана“, тврдећи да је то масовно дизање галаме САД-а, „под изговором иранске претње, заједно са војним авантуризмом и невиђеним протоком софистицираног америчког наоружања у региону који је постао главни извор нестабилности и несигурности на Блиском Истоку”.

Спречен напад дроновима на највећу рафинерију у Сирији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА