Најновије

ЕУ ПОЗИВА НА ПРЕКИД СУКОБА У СИРИЈИ: Званичници упутили позив! Ово је главни разлог!

Европска унија позвала је све стране у сиријском сукобу на неодложно обустављање непријатељстава у провинцији Идлиб.

Сирија (Фото: Јутјуб)

- Обновљена војна офанзива у Идлибу од стране сиријског режима и оних који га подржавају проузрокује велику људску патњу и то је неприхватљиво. ЕУ позива све стране да неодложно обуставе непријатељства - поручује се у саопштењу Европског савета.3

Лидери 27 земаља чланица ЕУ су, такође, позвали сукобљене стране у Сирији да гарантују заштиту цивила и у потпуности испуне обећања исказана у Меморандуму из Сочија од 17. септембра 2018.

ЕУ је истакла да спремна да повећа помоћ за најугроженије становништво у сиријском Идлибу и позвала на одржив прекид ватре да би се омогућио "неометан и директан хуманитаран приступ" угроженом становништву.

Лидери Немачке и Француске позвали су у четвртак руског председника Владимира Путина да би изразили забринутост хуманитарном ситуацијом у Идлибу и позвали на окончање тамошњег сукоба.

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон разговарали су телефоном с руским лидером током самита Европске уније у Бриселу.

Они су Путину рекли да су вољни да се састану са њим и турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом како би постигли политичко решење.

Турске снаге и сиријски побуњеници сукобили су се јуче са владиним трупама на северозападу Сирије, које су подржали руски ратни авиони у интензивним сукобима око последњег бастиона побуњеника у Сирији.

Турско министарство одбране саопштило је да је више од 50 сиријских војника убијено у близини Идлиба у знак одмазде за ваздушне ударе у којима су погинула два турска војника, а пет их је рањено.

Разговори између Москве и Анкаре, који подржавају различите стране у сиријском деветогодишњем рату нису успеле да постигну компромис и превазиђу директну конфронтацију у провинцијама Алепо и Идлибу.

Истовремено, из Женеве је стигао апел првог човека Агенције за избеглице Уједињених нација да се одмах обуставе непријатељства како би се омогућила евакуација више стотине хиљада избеглица у безбедну зону.

Сукоби су уследили дан након што је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган запретио да ће отпочети војну операцију против сиријских владиних снага, ако се не повуку из подручја која држе побуњеници.

Руско Министарство одбране саопштило је да је Турска пружала артиљеријску подршку милитантима и да су том приликом рањена четворица сиријских војника.

Руски ратни авиони су затим напали милитанте који су пробили владине положаје у две области у провинцији Идлиб, омогућавајући сиријској војсци да их одврати, саопштило је руско Министарство.

Путин проговорио о односима Украјине и Русије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА