Најновије

ЛУКАВА ТАКТИКА ИЗРАЕЛСКИХ ПИЛОТА: Немилосрдан напад на позиције сиријске војске!

У ноћи између 4. и 5. марта израелски ратни авиони су се скривали иза два цивилна авиона Катара како би из либанског ваздушног простора лансирали ракете против циљева у близини сиријских градова Хомс и Кунеитра.

Израелски авион (Фото: iaf.org.il)

Сиријска противваздушна одбрана је у четвртак после поноћи по локалном времену пресрела надолазеће ракете у близини Хомса у средишњој Сирији и Кунеитре на југу, на линији „примирја“ с окупираном Голанском висоравни. Након напада појавили су се извештаји да су најмање два авиона, један путнички, један теретни, морали да промене курс како их не би погодиле ракете противваздушне одбране.

Летови су идентификовани као катарски теретни лет QР8294, који је из Базела у Швајцарској летео за Доху. Други је QР419, путнички авион који је полетео за Доху из Бејрута у Либану и направио петљу око либанског града Триполија, пре него што је наставио свој пут јужно од Хомса.

Израел редовито напада циљеве унутар Сирије тврдећи да бомбардује “иранске” циљеве. Упитан о томе прошлог месеца, премијер Бењамин Нетањаху рекао је да не зна ништа, да неће коментарисати војне операције на било који начин, те се насмејао и рекао да је то можда акција “белгијских ваздушних снага”.

Ово није први пут да израелски борбени авиони који бомбардују Сирију угрожавају цивилне авионе. Недавно је Аирбус А320, који је летео из Техерана за Дамаск, присиљен на хитно слетање почетком фебруара, након што је скоро погођен током израелског удара на сиријску престоницу.

Руско министарство одбране је том приликом овакве акције описало као “уобичајену појаву” за пилоте израелских ваздушних снага који у својим операцијама цивилне авионе користе као “живи штит” .

Русија има горка искуства с том тактиком, посебно од кад је извиђачки авион руске војске оборен у септембру 2018. године, током израелског удара на Латакију, када је убијено свих 14 људи у авиону. Касније је откривено да су снаге сиријске противваздушне одбране погодиле авион, јер га је израелски Ф-16 користио као „живи штит“.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху касније је отпутовао у Москву како би се извинио, али ваздухопловство израелских снага и даље користи ову тактику за покушаје напада на Сирију.

Путин и Ердоган за смиривање тензија у Идлибу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА