Најновије

ДЕМОКРАТЕ НАПРАВИЛЕ БУМ: "Корона-поздрав" Бајдена и Сандерса хит на друштвеним мрежама (ВИДЕО)

Од 20 кандидата за противкандидата Доналду Трампу, остала су само два – Џо Бајден и Берни Сандерс, која су се ноћас први пут јавно сучелила. Дебату је обележила жустра расправа, ситуација око коронавируса и Сандерсови напади на Бајдена.

Поздрав Бајдена и Сандерса (Фото: Јутјуб)

Док се читав свет суочава са пандемијом коронавируса, а широм САД се затварају школе, ресторани и неке државе одлажу унутарстраначке изборе, Џозеф Бајден и Берни Сандерс изашли су на позорницу настављајући борбу за председничку номинацију Демократске странке.



По многима је ово била последња шанса за Сандерса да прекине двонедељни победнички низ Бајдена, који је поново испливао као фаворит за освајање демократске номинације.

Оба кандидата дискутовала су о мерама и корацима које морају да се предузму у борби против пандемије коронавируса. Бајден је причао о проширивању тестирања за грађане САД, градњи болница, али и о потреби удруживања светских лидера и медицинских стручњака и формирању усаглашеног одговора на претњу вируса.

Сандерс је додао и да болнице морају да буду снабдевене са довољно опреме и особља да би могле да се изборе са неминовним порастом оболелих. Осим тога, навео је и да САД морају да заштите примања Американаца који ће изгубити посао због глобалне кризе.

Ипак, како је дебата одмицала испливале су темељне разлике у приступу оба кандидата.

Док је Бајден тврдио да је коронавирус акутна криза која захтева помоћ федералних власти, Сандерс је искористио пример епидемије коронавируса у САД да истакне један од својих главних аргумената - потребу за потпуном реформом здравственог система.

Говорећи да је тренутно стање око епидемије вируса "одраз невероватне слабости и дисфункционалности" америчког здравственог система, Сандерс је поново критиковао начин на који је устројен, а то је да приватне осигуравајуће компаније остварују енормно велику зараду.

Бајден је на то одговорио да Италија има здравствени систем устројен на начин на који Сандерс жели, па опет има великих проблема да се избори са вирусом.

Сандерсова офанзива

Желећи да истакне фундаменталне разлике између себе и Бајдена, Сандерс је оштро критиковао бившег потпредседника за његове пређашње одлуке, као што је подршка смањивању социјалних програма, лоша реформа банака, гласање против геј бракова, подршка инвазији на Ирак, као и трговинским споразумима због којих су стотине хиљада радника остали без посла.

"Грађани знају шта сам радио. Пуних 30 година сам стојим уз америчке раднике и њихове породице. Суочио сам се и борио против великих компанија. И то ћу наставити да радим и у Белој кући. То је потпуно другачије од онога што је Џо радио", истакао је Сандерс.

Иако је покушао да узврати, Бајден, који је током своје каријере заиста имао низ одлука које су се у будућности показале лошим, на крају је покушао да се одбрани скрећући тему са прошлости на будућност.

"Питање је шта ћемо радити даље", навео је бивши потпредседник.

Мале промене или потпуна реформа

Дебата се наставила у сличном тону, а како је текла јасне разлике нису се само испољиле у приступу борби против коронавируса и здравственом систему, већ и читавој филозофији вођења државе.

"Људи желе резултате, а не револуцију", рекао је Бајден, желећи да покаже да је реалиста и човек који не жели да из темеља реформише систем, већ изнутра да ради на променама.

Сандерс, са друге стране, сматра да је читав политички и економски систем САД покварен и да не може бити поправљен, већ захтева потпуну реформу. Политичка револуција је оно што је, према мишљењу Сандерса, потребно за то.

Прочитајте ОВДЕ како Турци беже од џихадиста.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА