Најновије

ЕПИДЕМИОЛОГ ПРЕДРАГ КОН: Видећемо да што је пре могуће почне нормализација живота, али свет више неће бити исти!

Епидемиолог Предраг Кон рекао је јутрос да коронавирус у Србији успорава и да ће то у наредним данима показати и бројке.

Предраг Кон (Фото: Влада Србије)

Он је за телевизију Прва рекао да се у Србији сада тестира много више људи него раније, а само јуче је било више од 3.000.

"Код леталитета практично откривамо колики је број умрлих од позитивних, дакле доказано оболелих. Али тај број није потпуно поуздан, јер ми не знамо колико постоји неоткривених који су били болесни. Тек кад откијемо тај податак моћи ћемо доћи до стварног податка колико је умрлих од свих оболелих. Те податке нема ниејдна землај света тренутно", рекао је он.

Кон је казао да је број умрлих на 100.000 становника морталитет и да се ти бројеви могу упоређивати.

На питање зашто по бројкама у Србији умиру млађи људи него у свету, Кон је појаснио да је то због уведене мере да старији од 65 година не излазе напоље.

"То ће свакако бити после Ускрса. Знамо да је та једномесечна затвореност може да почне негативно да утиче на њих, потребно је да се релаксирају те мере. Они су први који морају да добију могућност да прошетају. До 300 метара од куће у перидоу од поал сата, три пута дневно. Да ли ће бити више то зависи од даљих договора у Кризном штабу", рекао је он.

О полицијском часу, Кон је рекао да зависи од података које будемо добијали у наредним данима.

"Чим се буде отворио викенд, сви ће истрчати напоље. Ми то све знамо, јако је битно да ниво вируса буде толико низак да то неће довести до његовог новог буђења и таласа", рекао је Кон.

"Свет више неће бити исти"

Говорећи о будућности после вируса, Кон је рекао да свакако свет више неће бити исти.

"Једноставно сви ћемо живети са коронавирусом, морају се прихватити неки ризици који постоје. Свесни тих ризик морамо поделити различите начине понашања, поговоро према старијима", рекао је Кон.

Он је најавио да ће видети да што пре могуће уведе нормализацију живота.

"Људима је већ сада свега преко главе и ја то разумем. Биће пуно нестрпљења. Ово је борба читавог народа ове земље против вируса", закључио је Кон.

Кон је казао да осећа озбиљну подршку власти и посебно је обрадован поруком српског патријарха Иринеја.

"Мислим да је та порука и тај празник нешто што је потпуно ујединило читав народ ове земље. Сада са великим оптимизмом идемо даље. Ово ћемо победити, то је сигурно. Уништићемо ову неман и вратићемо се нормалном животу", поручио је Кон.

Нећемо одговарати на лажи, не би ни он! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА