Најновије

ПОЛИТИКА ИЛИ НЕШТО ДРУГО? Предраг Кон објаснио зашто је говорио да има довољно опреме иако је знао да то није тачно!

Доктор Предраг Кон говорио је о томе шта нас очекује у наредном периоду, како ће изгледати првомајски празници у Србији, али и шта ће се догодити уколико се драстично повећа број заражених.

Доктор Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

Кон је рекао да процентуално, гледано по броју особа на респираторима, имамо мањи број тешко оболелих.

- Првенствено се мисли на опадање броја тешких случајева, оних на респираторима, проценат позитивних налаза такође пада из дана у дан. Карактеристично је опадање за Ниш и околину, Јагодину, Ћуприју, Алексинац, свуда где смо имали повишени проценат у односу на остала подручја. У Војводини се озбиљно смањује, Београд на осам одсто, а у читавој Србији на око 7,5%. Вирус очигледно нема такав потенцијал, почиње да губи саму снагу преношења, а истовремено изазива оно што видимо - све блажа обољења, у великом броју и без симптома.

Који је то број људи који има неке симптоме вируса, тестира се, испостави се да је негативан, шта он онда има? Који још вирус хара у овом моменту Србијом?

- То су сва обољења слична грипу, респираторне инфекције било које, у Београду рецимо током лета имамо по 5.000 случајева недељно, што је уобичајено. Колико је оних са симптомима? Могу отприлике да вам кажем, треба одвојити оне који су испитивани као контактни, то је рецимо неколико стотина од 3.500 примера ради, тестираних јуче.

Да ли смо одлуку о попуштању мера донели у правом тренутку? Порука свима који сматрају да је одлука исхитрена?

- То је исто као што је било говора да су превише драстичне мере уведене, а уведене су на време. Врло слично имамо и сада питања, да ли су исхитрене мере релаксација. И даље имамо врло оштре мере, далеко од тога да смо много попустили, али треба да кренемо са тим стварима да бисмо се вратили у нормалнији живот, који неће бити исти. Прво ће се скинути ванредно стање, а онда се одређене мере опуштају... Редослед ће бити познат, из недеље у недељу, али све у складу са резултатима.

Шта би се десило ако се у једном моменту драстично (један или два дана), повећа број заражених, умрлих?

- Морам да јасно кажем да то не може да се деси. Може да се деси ексцесна ситуација, продор у неки колектив и нагло проширење. Нема одакле да крене та снага, да почне кроз популацију. Он је спуштен на ниво на ком не може да се пробуди и нема епидемијски потенцијал.

Када се све укине, тамо после четвртог маја, тада би и пензионери ишли на улице и да се мешају са осталима. Колико је то опасно?

- Видите, то је оно што сасвим сигурно јесте проблем. Опасно је кад кажемо, ризик више десетина пута смањен него што је био и то треба јасно рећи. Не значи да и даље нећемо препоручивати избегавање блиског контакта, коришћење маски, где год, а посебно у затвореној средини. При уласку у одређене маркете, треба користити заштитне маске, све ће то бити на снази док се не угаси вирис, али је ризик смањен.

Сматра се да је политика умешала прсте, да ли има везе ублажавање са политиком или је ово став струке?

- Ово свакако да има везе и са политиком и са економијом и са општим схватањем да живот мора да се настави. Не можемо остати затворени, не можемо да отерамо вирус са планете, можемо само да смањујемо његову активност у нашој земљи и то чинимо. Ако зауставимо живот, умираћемо од других ствари које немају везе са овим вирусом, упашћемо у ситуацију да немамо капацитете у систему здравства.

Шта ћемо са школама и вртићима?

- Школе, то ће бити посебно разматрано, посебно у Министарству просвете. Што се тиче вртића, не верујем да ће сви одмах слати децу, али они који немају други избор, мораће то да ураде. Са почетком свих тих послова и враћања у живот, мораће да се отворе вртићи, нема другог решења. За сада имамо ситуацију која ће бити повољна када пустимо децу у школе. Пуштањем деце, одређујемо се јасно и према вирусу да пролазак истог кроз дечију популацију је нужност и што ће се десити сада или касније, али ће морати да се деси. Најповољнији тренутак је онда када је вирус најслабији, то је од сада па надаље. Не мислим од данашњег дана, за једно две недеље.

Продужење полицијског часа за Први мај? Следећи викенд?

- Сви избегавамо одговор на то питање до последњег момента због резултата, желимо да пустимо што више... Али резултати су главни. Мислим да је логично да још две недеље остане забрана као и до сад. Чини ми се да је то једино логично решење, не значи да сам у праву, али ће се о томе расправљати. Најважније је спречити контакте, а изгледа да је то најлакше кроз полицијски час.

Никада не бисте изашли пред јавност да кукате, знали сте да нема довољно опреме? Зашто сматрате да није требало рећи да нисмо потпуно спремни за борбу против короне, као што нико није на свету?

- Званични подаци су говорили да свега има. Изаћи пред борбу било какву са лошим подацима, ни у лудилу. То зна свако ко се бавио припремањем за борбу, а у овом конкретном случају ми јесмо имали пред собом огромног непријатеља. Тада је било важно саопштити да смо озбиљно у припремама, у том тренутку након података из установа, имали смо да сви располажу са заштитном опремом. То што сам лично знао јесте јер се бавим овим послом. Све ово је велики наук за будућност и не мислим да је мој потез био лош. То што сам знао и мислио нисам требао да каже, и мислим да сам добро учинио.

Епидемиолог Предраг Кон објаснио је свој статус на Фејсбуку и поруку коју је упутио најбољем тенисеру света Новаку Ђоковићу. 

- Ја сам ватрени Новаков навијач, овде сам нашем велемајстору пожелео све најбоље, али сам му саветовао да о вакцинацији не говори. Жао ми је што нисам имао прилике да једноставно имам утицај на њега и да му објасним да је имунизација нешто што је сачувало највише живота и што је сачувало основу живота.

Прочитајте ОВДЕ каква је тренутна ситуација са коронавирусом у Србији.

Извор: Информер/ТВ Прва

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА