Најновије

ГРЧКА ЈАЧА СВОЈУ ОДБРАНУ: Израелски дронови вредни 40 милиона долара ће чувати ову стратешку област!

Министарство одбране Грчке набавља два извиђачка дрона Херон од Израела за надзор граница у Источном Медитерану са великих висина према Турској и Либији. Атина ће ове летелице плаћати лизингом у наредне три године по цени од 35 до 40 милиона евра.

Дрон (Фото: Јутјуб)

Договор о набавци дронова постигнут је почетком маја после готово две године преговора и део је стратешког партнерства Грчке и Израела на војном, политичком и економском плану.

Према уговору, израелска компанија ИАИ (Исраели Аероспаце Индустрy Лтд) даће на коришћење Грчкој две извиђачке беспилотне летелице Херон опремљене поморским радаром, сензорима за дневно и ноћно осматрање и сателитском комуникацијом.

Уговор ће се обнављати сваке године. После три године Грчка ће моћи да купи два дрона Херон. Почетак коришћења летелица очекује се у наредних шест месеци.

Лизинг и коришћење дрона подразумева да ће њима управљати израелски оператери са земље. Произвођач ће бити задужен и за поправке и одржавање летелице.

То значи да ће са матичне базе на Криту Грчка надзирати међународне воде уз комплетну обалу Турске, Кипра и Либије – односно велики део спољних границе Европске уније.

Осим стратешког одговора Турској, нови дронови користиће за спречавање кријумчарења миграната.

„Херон“ може да остане у ваздуху чак 52 сата уз максималну брзину од 200 километара на час. Максимални радијус дејства је 1,000 километара, уз могућност да се осматрају и откривају циљева на даљинама од близу 50 километара.

Највећа технолошка предност израелске беспилотне летелице је могућност да шаље податке у базу и са максималне висине лета од 10,675 метара.

Набавка беспилотних летелица учврстиће стратешке везе Атине и Тел Авива. Дронови ће имати на длану руту подводог гасовода са гасног поља „Левијатан“ који ће допремати подземни гас са поља у у водама Израела и Кипра, до Грчке и Италије.

Стручњаци говоре о „енергетском троуглу“ Грчка – Кипар –Израел који стоји насупрот Турске, а црпљење гаса почело је почело је ове године.

Последњих година Грчка са Израелом договара ремонт и модернизацију хеликоптера АХ-64 Апач, одржавање хеликоптерских мотора Т-700 и морнаричких хеликоптера.

Грчка планира модернизацију авиона Мираж 2000 и Ф-16, као и своје подморничке флоте, а одржава и заједничке војне вежбе са Израелом на мору.

Помпео стигао у Израел, креће акција! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА