Најновије

"НЕ ЖАЛИТЕ СЕ, ПОЈАЧАЈТЕ ПРИТИСАК НА РУСИЈУ!": Гренел осудио Немачку због критика о повлачењу из Споразума о отвореном небу

Берлин би требао да врши притисак на Москву, уместо да критикује повлачење САД-а из Споразума о отвореном небу, рекао је амерички амбасадор немачком министру спољних послова, док су се два НАТО савезника сукобила око потеза Вашингтона да одустане од Споразума.

Ричард Гренел (Фото: Јутјуб)

САД су раније ове недеље саопштиле намеру да се повуку из Споразума о отвореном небу, узнемиривши своје НАТО савезнике у Европи.

Међу онима који су позвали на очување мултилатералног споразума из 2002. године, који омогућава надзорне летове преко територија његових потписница, био је и немачки министар спољних послова Хаико Мас.

Највиши дипломата Немачке изразио је велику забринутост да ће предстојеће повлачење САД-а „значајно смањити“ обим Споразума, додајући да ће Берлин „интензивно сарађивати“ са „партнерима истомишљеницима“ како би наговорили САД да одустану од напуштања Споразума.

Реторика из Берлина није добро легла америчком амбасадору у Немачкој, Ричарду Гренелу, а који је и у прошлости водио контоверзну полемику у покушајима давања лекција Берлину о низу домаћих питања, од војне потрошње до изградње гасовода "Северни ток 2".

"Уместо да се жали на реакцију САД-а, Хаико Маас је требало да појача притисак на Русију последњих година, тако да испуни своје обавезе [према Споразуму о отвореном небу]", рекао је Гренел за Рајнше пост.

Амбасадор је поновио мантру Вашингтона да се „Русија дуго није придржавала Споразума о отвореном небу“, жалећи што се Немачка и даље планира придржавати његових одредби, упркос забринутости САД-а.

Немачка није једина земља која је изразила своје примедбе на потез САД-а. У заједничкој изјави министри спољних послова 10 земаља ЕУ, укључујући Немачку, Француску, Италију, Шпанију, Шведску и Холандију, Споразум су назвали "кључним елементом оквира за изградњу поверења".

Масов позив поновио је и Брисел, а шеф ЕУ за спољну политику Џозеф Борел је нагласио да Споразум, који је од 2002. године омогућио више од 1.500 посматрачких летова у разним земљама, „пружа транспарентност и предвидљивост“.

„Одустајање од Споразума није решење за решавање тешкоћа у његовом спровођењу и поштовању друге стране“, рекао је Борел.

Русија је у више наврата негирала оптужбе САД-а да не испуњава своје обавезе, инсистирајући да је ограничила летове преко своје територије само као одговор на сличне потезе САД-а и њихових савезника.

Упркос томе што није била задовољна поштовањем Споразума од стране САД-а, Москва је изразила спремност да преговара с Вашингтоном и да ће "учини све што је могуће да Споразум остане нетакнут".

Како Јапан побеђује корона вирус без карантина и тестирања? Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА