Најновије

ЈЕДИНСТВЕНИ СЈАЈ БАЛЕТСКЕ ЗВЕЗДЕ - изложба посвећена Јованки Бјегојевић

Музеј Народног позоришта у Београду отвара нову изложбу посвећену примабалерини Народног позоришта у Београду Јованки Бјегојевић, ЈЕДИНСТВЕНИ СЈАЈ БАЛЕТСКЕ ЗВЕЗДЕ, ауторке Милене Јауковић.

Позивница за изложбу (Фото: Н. позориште)

Изложба је отворена у понедељак, 8. јуна у Музеју Народног позоришта у Београду (Доситејева 2).

Реч ауторке Милене Јауковић 

„Јованка Бјегојевић једна је од најзначајнијих балетских уметница у историји Балета Народног позоришта у Београду. Била је јединствена уметничка појава и раскошан балетски уметник. Будући да се професионалним животом ове велике уметнице до сада још нико није бавио на систематичан начин, прикупити разуђену архивску грађу, као и многобројне, до сада мање познате податке, представљало је значајан изазов, али и велику одговорност. Ова изложба, стављајући претежно акценат на уметничко деловање Јованке Бјегојевић на сцени Народног позоришта у Београду, третира и остале, врло значајне фазе њене каријере, које се односе на играчке ангажмане у Француској и Аустралији, обрађујући и многобројна самостална гостовања широм света, која у подједнакој мери завређују пажњу и доприносе свеобухватности приказа ове изузетне балетске каријере.“

О уметничком стваралаштву Јованке Бјегојевић говориће балетски уметник и кореограф Владимир Логунов, управница Народног позоришта у Београду Ивана Вујић и ауторка изложбе Милена Јауковић, изложбу отвора изузетна балетска уметница и публициста Соња Лапатанов.

Прочитајте ОВДЕ  све о новим филмовима Светозара Цветковића.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА