Најновије

СТИГЛЕ ОХРАБРУЈУЋЕ ВЕСТИ: Руси направили суперлек против коронавируса, биће јефтин, а добиће га и Србија!

Чак 90 одсто пацијената са тешком клиничком сликом вируса КОВИД-19 преживело је након терапије леком који су развили руски научници (на основу медикамента који се већ шест година примењује у Јапану за слична обољења).

Коронавирус (Фото: Риа)

Научници који су радили у Москви под директном контролом председника Русије Владимира Путина саопштили су јуче да су спремни за извоз медикамента који се показао као изузетно ефикасан у борби са коронавирусом. Добиће га 50 земаља, међу којима је и Србија.

Министарство здравља Русије званично је одобрило авифавир, лек против вируса корона, направљен на основу фавипиравира, а продаваће се под трговачким називом арепливир (да појаснимо, реч је само о три различита назива за практично исту супстанцу). Први арепливир је одобрен крајем маја, а клиничка испитивања су започета у априлу.

Ових дана су стигли више него охрабрујући резултати. 

Биће јефтин

Како преносе руски медији, стварање лека против КОВИД-19 може се упоредити само са открићем антибиотика који су човечанство спасли од бактеријских инфекција.

- Клиничка истраживања показала су да је ефикасност овог лека 90 одсто, то јест, девет од десет особа уз благовремено лечење загарантовано неће преминути - пренео је руски директни инвестициони фонд (РДИФ), који ће дистрибуирати овај медикамент широм света.

Из дипломатских извора у Москви и Београду кажу, међу 50 земаља чијим ће грађанима арепливир бити на располагању јесте и Србија.

- Добро је познато какви су односи Србије и Русије и не би требало сметнути с ума и могућност да се Београду омогући да бесплатно или по произвођачкој цени испоручи арепливир - објашњава наш саговорник и додаје да, шта год да се буде дешавало, Србија ће свакако, уз земље бившег СССР, имати приоритет при испоруци овог медикамента.

Ништа није случајно

Реакција Русије, вероватно нимало случајно, уследила је након објаве америчких власти и Доналда Трампа да су САД откупиле комплетне планетарне залихе ремдесивира, лека који се показао као ефикасан код пацијената с короном.

- Руски научници и представници фармацеутских компанија су узели јапански лек као основу, брзо су спровели клиничка испитивања и покренули производњу лекова на основу фавипиравира - наводе саговорници из фармацеутске индустрије, објашњавајући да је јапанска компанија "Тојама" развила фавипиравир као лек против грипа још 2002. године.

Иначе, како су навели Руси, клиничка испитивања лека су у потпуности завршена, резултати се обрађују и припремају за руско министарство здравља. Ако ту све прође према очекивањима, лек ће се појавити у болницама почетком јула, а до јесени ће бити дистрибуиран широм света.

Брзо дао резултате

Арепливир је дао веома добре резултате, објавили су руски истраживачи. Буквално трећег дана људима је опала температура, симптоми опште интоксикације брзо су се повукли и побољшало им се здравље. Десетог дана обим оштећења плућа смањен је 25-35 одсто.

Како каже чланица руске академије наука Лариса Баликова, директорка медицинског института мордовског државног универзитета "Огарјов", једног од центара у ком су се спроводила истраживања, није било нежељених ефеката, осим што препарат не смеју узимати труднице.

- Што пре се почне с терапијом, већа је ефикасност и нижи ризик од компликација - објаснила је она.

Прочитајте ОВДЕ  шта нам то нису рекли за корону.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА