Најновије

СВИ СЕ ЖАЛЕ ДА НЕ МОГУ ДА ДИШУ ПОД МАСКОМ: Стручњак коначно објашњава у чему је стварно проблем: "Ово морате да урадите да би вам било лакше

Маске су од данас обавезне за све грађане Србије кад су на јавном месту. Међутим, иако су маске одлична превентива од заразе корона вирусом, постоји велики број људи који се жали да им је тешко што морају да их носе и да наводно не могу да дишу.

Маска (Фото: pixabay. com)

Психолог Мирјана Назор за хрватски портал "Вечерњи" рекла је да је у питању субјективни утисак људи који носе маске.

"Код неких људи то што имају нешто преко лица и уста заиста изазива нелагоду, нервозу, па чак и осећај гушења. Али тај осећај нелагоде је само у нашој глави. Многи се сад питају зашто морају да их носе и да ли су им потребне. Кад бисмо били свесни колико је важно да штитимо себе и своје ближње, онда бисмо те маске лакше поднели", каже Мирјана Назор.

Како саветује психолог свако себи може да каже: "У реду, није ми то непријатно, недостаје ми ваздух, чини ме то нервозним, смета ми, гњави ме, али поднећу то јер она друга невоља је много већа и гаднија".

Мирјана Назор каже да је неопходна аутосугестија јер ако се неко разболи, како објашњава психолог, тешко бисмо себи то опростили.

"Ако деци објаснимо зашто је то важно и она ће схватити. А како би њима ношење маски било лакше и прихватљивије, можемо са децом да организјемо код куће прављење платнених маски и да их они украсе како желе. Само да они буду поносни и срећни што су маску направили", додаје Мирјана Назор.

За крај психолог истиче да и сама осети да јој маска смета, али да себе увек увери са речима - издржи још мало, обави шта имаш у радњи и онда си мирна јер није то тако страшно.

Стручњаци су у неколико наврата доказали да заштитне маске не доводе до гушња или смањеног дотока кисеоника у организам.

Прочитајте ОВДЕ    какво је то ново драматично упозорење СЗО.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА