Најновије

ДОМ ОМЛАДИНЕ: Изложба “…ако утопија успе…” од 11. до 28. августа

Изложба “…ако утопија успе…” биће отворена 11. и трајаће до 28. августа у галерији Дома омладине Београда. Аутори су Сана Гарић, Урош Ђурић, Даниел Ковач, Зоран Маринковић, Александар Обућина и Бојан Слачала.

Александар Обућина (Фото: Дом омладине)

Изложба “…ако утопија успе…” представља збир манифеста афирмисаних интердисциплинарних уметника, који у различитим временским периодима представљају референтни систем изграђен на политици контракултуре. Приказом њиховог деловања на ликовној сцени, долази до општег сагледавања појединачних естетика и интелектуалног промишљања о важности преспајања високе уметности и мејнстрима. Прогресивном изградњом нових вредности, од осамдесетих година до данас, аутори се кроз визуелну уметност надовезују на идеологију рокенрол музике – истичу важност критичког става и подсећају на значај индивидуалности и еманципације појединца, Јелена Павићевић, уредница ликовног програма ДОБ

Сана Гарић (Београд, 1983), музичарка и мултимедијална уметница.

Предано се бави концертном активношћу кроз сарадњу са многим бендовима и као соло извођач (ауторском музиком за перформансе и амбијенталном електронском музиком). Године 2016. издаје албум „Свет за нас“.
Дипломирала на Факултету примењених уметности у Београду 2009. Године. Чланица УЛУС-а (смер проширених медија) од 2012. године и УЛУПУДС-а од 2010. године. Редовно излаже од 2005. године.
Остварила је запажене наступе на фестивалима:

ЕГЗИТ (Нови Сад), ИНМЈУЗИК (Загреб), Дримон (Македонија), Авант Мјузик Фестивал (Москва), Квир_феминист_ак ција (Беч).

Урош Ђурић (1964) Живи и ради у Београду.

Даниел Ковач (Панчево, 1974) члан рок групе Јарболи и експерименталног Јесењег Оркестра. Аутор и коаутор близу сто песама које су снимили ови састави. Објавио је два соло албума: инструментални „Психа и Пан“ (2018) и ло-фај албум снимљен за време изолације због коронавируса „Карантин“ (2020). Написао четири књиге („Логика реке пруга и отпада“, „Царство“, „Узводни блуз и Клара“ и „Лексикон минималног живота“). Снимио неколико кратких филмова („Викенд на Морави“, „Сама себи браним да те погледам“, „Сто скокова“…). Црта у компјутерском програму Паинт и бави се графиком.

Зоран Маринковић (1966, Горњи Милановац), оснивач, главни аутор и вођа српске рок групе Бјесови.

Завршио Факултет ликовних уметности у Београду 1992. године, одсек сликарство, у класи професора Чедомира Васића.

Добитник Награде Фонда Милоша Бајића.

На 18 „Меморијалу Надежде Петровић“ (1994) у Чачку, прву награду дели са Урошем Ђурићем. Музеј савремене уметности у Београду је 2005. године Маринковића уврстио у 50 најбитнијих српских сликара 90-их. Радови му се налазе у њиховој колекцији.

Од јануара до маја 2007. био је директор Културног центра Горњи Милановац.

Уписује докторске студије сликарства на ФЛУ у Београду 2014. године.

Књигу “Сети се суботе и Ботичелија” издаје за СКЦ Нови Сад.

Последњих петнаест година се бави филмом и самосталним музичким пројектима под псеудонимом Бјесомар.

Александар Обућина (Београд, 1996) ликовни уметник и члан рок групе Света псета. Завршио средњу уметничку Школу за дизајн, смер дизајн амбалаже у Београду 2015. године. Исте године уписује Факултет ликовних уметности, одсек графика. Завршио основне академске студије 2019. године, у класи професора Владимира Милановића. Остварио три самосталне и више групних изложби.

Бојан Слачала (1977) дипломирао графику на Факултету ликовних уметности 2003. године у класи професора Милета Грозданића. Члан УЛУС-а, секције проширених медија, у статусу самосталног уметника од 2014. године. Бави се музичком и ликовном уметношћу.

Оснивач и фронтмен група Штуттгарт Онлајн и Артан Лили.

Галерија Дома омладине Београда, Радно време: уторак-субота од 12:00 до 21:00;

 

недељом од 12:00 до 18:00; понедељком Галерија не ради.

Прочитајте ОВДЕ  шта се још дешава у Дому омладине.

ИЗвор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА