Најновије

Лукашенко жестоко одбрусио Макрону: А да ја посредујем у преговорима са „жутим прслуцима“?

Председник Белорусије Александар Лукашенко имао је спреман одговор на идеју француског лидера Емануела Макрона да посредује у преговорима у Белорусији. Како каже, прво он треба да дође у Француску и посредује између Макрона и „жутих прслука“.

Лукашенко и Макрон (Фото: Риа/Правда)

„Макрон жели да посредује у преговорима у Белорусији. Дајте прво ја да дођем тамо, будем посредник између ‘жутих прслука’ и Макрона. Не виде каква је тамо ситуација – не дај Боже – и терор и ‘жути прслуци’ “, навео је Лукашенко.

Француски председник рекао је јуче, после разговора с немачком канцеларком Ангелом Меркел, да Европска унија не жели да се понови украјински сценарио у Белорусији.

Макрон је истакао да је руски лидер Владимир Путин подржао предлог да се Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) укључи као посредник у ситуацији у Белорусији.

„Током преговора које сам водио (са председником Русије Владимиром Путином) инсистирали смо на потреби да се у Белорусији спроведе демократски, инклузивни прелаз кроз дијалог између власти и цивилног друштва и опозиције, као и да се организују слободни избори у добрим условима. То смо јуче потврдили и на европском нивоу. И спремни смо да томе допринесемо као посредници“, рекао је Макрон на заједничкој конференцији за штампу.

Ситуација у Белорусији

У Белорусији већ више од недељу дана трају масовни протести против резултата председничких избора на којима је победио актуелни шеф државе Александар Лукашенко. Избори су одржани 9. августа. Према резултатима које је утврдила ЦИК, 80,1 одсто бирача гласало је за Лукашенка, а 10,12 одсто – за његовог главног противника Светлану Тихановску.

Опозиција не признаје резултате избора и сматра да је победила Тихановска. Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.

Да ли нам предстоји глад због пандемије читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА