Најновије

ПРВО ГА СРУШИЛИ, САДА ГА ДИЖУ ПОНОВО: Споменик Тесли после три деценије поново у Госпићу

Након 30 година споменик српског научника светског гласа Николе Тесле биће враћен у његов родни Госпић.

Никола Тесла (Фото: pixabay)

О томе је данас потписан уговор у Госпићу, који предвиђа да споменик Тесли буде враћен на новоуређени простор испред Културно-информативног центра.

Уговор је потписао градоначелник Госпића Карло Старчевић са представником фирме Камени Зид о извођењу радова на уређењу трга испред Културно информативног центра (КИЦ), где следи постављање споменика.

Вредност тог уговора је око 1,8 милиона куна.

Прва фаза радова обухватиће уређење стаза, оградних зидова, урбане опреме и постављања постоља које је идентично постољу Теслиног кипа на слаповима Нијагаре.

Након тога уследиће уређење зелених површина и хортикултуре те остали грађевински радови, након чега ће на новоуређеном тргу бити постављен Теслин кип, пренела је Хина.

"Споменик је предвиђен у ужем делу простора КИЦ-а, у мирној зони с неколико клупа и пешачком површином од камене сипине. Споменику би се дала важност која је у правцу асоцијације на његов рад, али и на саму особност Николе Тесле. Обликовањем се приказује склад старих и нових материјала те склад природне форме и форме произашле људским деловањем. Верујем да ће парк бити на част свим грађанима Госпића", изјавила је заменица градоначелника Кристина Прша.

Споменик Тесли у Госпићу је миниран током ратних збивања 90-тих.

Град Госпић је након рата дао да се изради одливак споменика који је рад познатог вајара Франа Кршинића.

Такав споменик налази се И на америчким слаповима Нијагаре и испред Електротехничког факултета у Београду, а одливак споменика који је некада био на тргу у Госпићу, налази се у Ливници Академије ликовних уметности у Загребу.

Одлуку да се споменик постави испред Културно Информативног Центра донело је Градско веће још 2014., међутим тек је ове године Град Госпић успео да обезбеди средстава за реализацију тог пројекта.

Сазнајте ОВДЕ који снимак је уздрмао Црну Гору!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА