Најновије

ЗА КОГА НАВИЈА КРЕМЉ, А ЗА КОГА ПЕКИНГ: Кога Русија, Иран или Кина желе у Белој кући?

З кога навија Кремљ, а за кога Пекинг? То су питања која су у глави америчких обавештајаца уочи америчких председничких избора заказаних за 3. новембар.

Бела кућа (Фото: Pixabay)

Високи званичници упозоравају да ће стране силе "користити прикривене и отворене мере утицаја" како би покушале да поколебају америчке гласаче, издвајајући Русију, Кину и Иран.

Русија

Као што се већ зна, Русија је "украла сцену" када је реч о изборима одржаним 2016. године.

Амерички обавештајци верују да је Русија покушала да поколеба гласање у корист Доналда Трампа, указујући на састанке његовог тима и руских званичника, сајбер напад на председничку кампању Хилари Клинтон и демократа, циљање државних база података и напоре да се појачају лажни или страначки материјали на мрежи.

Прошлог месеца републикански панел у Сенату пружио је даљу подршку ставу да је Русија желела да Трамп победи, закључивши да је његова кампања лака мета страног утицаја, пише БиБиСи.

Што се тиче 2020, овог пута је Хилари Клинтон замењена Џоом Бајденом. У својој процени, шеф Националног контраобавештајног безбедносног центра Вилијам Еванина рекао је да Русија "користи низ мера да првенствено оцрни бившег потпредседника Бајдена".

По мишљењу директора ФБИ Кристофера Вреја, Русија никада није престала да се меша. То Москва негира, а портпарол Кремља је оптужбе назвао "паранојом која нема везе са истином".

Шта кажу кандидати? Џо Бајден је недавно упозорио да ће постојати "цена" коју ће Русија платити уколико настави да се меша, називајући Русију противником САД.

Председник Трамп је често негирао оптужбе против Русије.

Након састанка са Владимиром Путином 2018. године, Трамп је рекао да је руски лидер рекао да се "Русија није мешала".

- Не видим разлог зашто би - навео је он.

Кина

Истакнути гласови у Трамповој администрацији тврдили су да управо Кина, а не Русија, представља главну претњу ове године.

- Видео сам обавештајне податке. То сам закључио - рекао је државни тужилац Вилијам Бар.

Евнина наводи да амерички обавештајци верују да би Кина више волела да председник Трамо, ког Пекинг сматра непредвидивим, "не победи поново".

Иако постоје наводи да би Кина могла да има "утицај" на изборе, Пекинг пориче мешање у унутрашње послове других земаља, рекавши да није "заинтересована или вољна да то учини".

Шта кажу кандидати? Овог месеца је председник Трамп ретвитова чланак у ком се наводи да се "чини како Кина фаворизује Бајдена на председничким изборима".

- Наравно да желе Бајдена. Узео сам милијарде долара из Кине и дао их нашим фармерима и америчком трезору. Кина би била власник САД да су ту Бајден и Хантер - рекао је Трамп мислећи на Бајденовог сина Хантера.

Америчко-кинеске везе су на најнижој грани, две земље се споре око свега, од корона вируса до наметања контроверзног закона о безбедности у Хонгконгу.

Бајден покушава да се одбрани од оптужби председника Трампа да је благонаклон према Кини. Демократе тврде да је Русија, када је реч о изборима, најагресивнија.

Иран

Шта кажу службе? Евнина каже да је Техеран против још једног мандата председника Трампа, који ће, како верује, резултирати наставком "америчког притиска на Иран у настојању да се подстакне промена режима".

Ирански напори биће, каже, усредсређени на "онлине утицај попут ширења дезинформација на друштвеним мрежама и рециркулација антиамеричког садржаја".

Што се тиче Ирана, саопштено је да је иранска група, позната као "Фосфор", неуспешно тражила приступ налозима званичника Беле куће и предизборног особла у периоду од маја до јуна ове године.

Шта кажу кандидати? Иран на америчким изборима није толико "важан" као Русија или Кина, како у погледу свог могућег утицаја, тако и кад је реч о политици.

Председник Трамп је водио агресивну политику против Ирана, повлачећи се из нуклеарног споразума и наредивши убиство генерала Касима Сулејманија.

Џо Бајден каже да ова политика није успела. Он је рекао да постоји "паметан начин да будете оштри према Ирану", обећавајући да ће погурати "дестабилизујуће активности у земљи".

Шта је стигло у Јерменију из Русије, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА