Најновије

Дучић, Нушић, Рибникар и Ракић су данас најнепознатији српски четници! (ВИДЕО)

Јован Дучић као најпознатији српски песник и дипломат био је тема нове емисије која нам стиже из продукције Хелм Каст. У овој емисији угошћен је писц и новинар Славиша Павловић који је после десетогодишњег, интензивног, истраживања написао књигу „Химерина крв“ у којој се бавио животом и делом Јована Дучића.

Славиша Павловић (Фото: Хелм Каст)

Дучић као најпознатији дипломата између два рата је доста времена провео на служби у Италији, његов најбитнији задатак је био изручење Павелића тадашњој краљевини СХС.

- Међутим то се није догодило, јер у моменту потписивања споразума Дучића су преместили у Румунију, како би могли да наставе неке закулисне радње- каже Павловић, такође наводи да је после неколико година у Италији , и успостављања бољих односа, грофа Ћано рекао да му припреми списак тих сто двеста људи на шта му је Дучић одговори:

-Да он има списак између хиљаду и две хиљаде људи. – Рекао је Павловић, такође је додао да је његово убеђење као истраживача Дучића да је историја кренула другим правцем и да је за службу у Италији Дучић добио премијерско место коме се надао да би пре другог светског рата дошло до распада Југославије.

Иако је у широј јавности непознато, Дучић је био оснивач Српске Народне Одбране:

-Дучић је лично својим руком уписивао добровољце, односно Четнике у чету Воје Танкосића. А и сам се пријавио као добровољац заједно са Браниславом Нушићем, Владиславом Рибникаром… - додаје Павловић у одговору на питање о СНО.

Занимљив је и однос Дучића са Мештровићем за кога каже да је прво био Србин, па Југословен па Хрват а поред тог конвертитства му је замерао и „кече на глави победника“, како се овај  сукоб завршио и какви су односу Дучића били према Комунистима, Пашићу, Карађорђевићима који су скандали највише потресли Дучића погледајте у овој емисији.

"Вучићев коначан план је да призна Косово!" Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА