Најновије

Хрвати упоређују своју власт са Милошем Обреновићем!

Хрватски колумниста Миле Прпа осврнуо се на догађај који је последњих дана главна тема у тамошњим али и домаћим медијима и јавности, када је Данијел Безук 22-годишњи младић пуцао на Марковом тргу у Загребу, при том ранио једног полицајаца, а онда извршио самоубиство. Овај догађај био је повод за текст о односу садашње хрватске власти и народа, а Прпа је као прикладан пример дао причу о српском Кнезу Милошу.

Милош Обреновић (Фото: Јутјуб)

Догађај на Марковом тргу, је вишеслојан, и за собом ће повући истински историјске последице Влада опет греши због страха - од Грича прави утврђење, то је погрешно, то никога неће заштитити, па че бити ће још већи разлог да се нешто слично понови, али овога пута можда и по целој Хрватској. Утврђења су некад у средњем веку и за време агресије Турака, нешто значиле, данас је обрнуто.

Ограда није решење, већ решење треба тражити у узроцима који су до тога довели. Хрватска је у предреволуционарном стању,(као и цели Западни Балкан) хтели ми то да прихватимо или не, незамисливо је велика мржња према власти и институцијама државе. Народ је гладан, живи у безнађу, у великој депресији, а социјална разлика далеко је већа него што је то било за време дахија. Народ живи у беди, у дуговима, у  страху од бескућништва. Народ више не верује у државне институције, чак не верује више ни цркви, једино коме још верује то је хрватска војска. Ограда само показује да осећају страх од народа.

Власт се понаша попут француског краља Луја XVI и његове краљице Марије Антоанете. Као да су они сами на свету, и да им нико ништа не може.

Опет се враћам на српског Кнеза Милоша, коме се придружила једна скупина интелектуалаца и рекли су му да Србија треба да постане модерна европска држава, а он питао шта треба да уради да се тако нешто и догоди на шта су му одговорили  да треба да направи нови Устав. Одговорио им је нема проблема напишите Устав, и кад су то завршили поносно су дојурили до Књаза, који је иначе био неписмен, да му га прочитају, а у Устав су уградили парламенат и мноштво других демократских института и права. Кнез им рече да је то врло добро направљено, за сваку похвалу, али им рече да недостаје једна одредба на крају текста, а то је – Без обзира на све претходно о свему и даље одлучује Кнез Милош.

То је модел хрватске власти, хтели ми то да признамо или не. Оно што је једном рекао Лењин – ако нешто не штима у држави и власти, народ се не може сменити. И тачка - написао је Прпа.

 Прича о Кнезу Милошу

На примеру познате приче о српском Кнезу Милошу, Прпа је изнео своје виђење о сличностима између њега и хрватске политичке сцене.

Српски Кнез Милош, био је врло мудар човек. О њему се прича много легенди, а једна ми се посебно допала - послао је своје доушнике да уђу међу народ и забележе шта народ прича о њему. Када их је позвао код себе, рекли су шта народ прича, шали се на рачун Кнеза. Тада им је рекао - стежи још јаче!

На другом задатку везану за исту ствар, пита их што народ мисли о мени, а они су му одговорили да већина народа гунђа против њега. Он им одговори - стежи још јаче.

Трећи пут кад су му стигли доушници, упита их - што народ мисли о мени, доушници одговоре Кнезу - народ ћути ко заклан. На то Кнез нареди - хитно попуштај. Кад народ ћути то је најопасније.

Прочитајте ОВДЕ шта су Шиптари урадили!

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА