Најновије

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ЕПИДЕМИОЛОГА! Кон: Ако нећете маске, закључаћемо Београд!

Епидемиолог и члан кризног штаба др Предраг Кон јуче није крио колико је резигниран својеврсним бојкотом обавезе ношења маски, али, како је рекао, и покушајима политизације ситуације с короном. Он је, гостујући на ТВ Прва, поручио и да не очекујемо тако брзо масовну вакцинацију.

Предраг Кон (Фото: Влада Србије)

- Гледајући шта се збива у Хрватској, једноставно гледамо и видимо оно што нас очекује. Чињеница је да смо некако анестезирани, да, једноставно, не схватамо да је претња и даље се некако прича да је стабилно. Како стабилно, ми се налазимо у крајње несигурној ситуацији, Београд је већ у неповољној, ајде да кажемо да ће у следећој недељи ући у неповољну, можда ће до краја ове недеље већ бити у ванредној ситуацији. Ево и медицински део кризног штаба ми је дао подршку да изразим чак и неки протест или велику забринутост због потпуног непоштовања мера. Кад кажем потпуног, то је да око 50, 60 одсто поштује мере кад говоримо о маскама - објаснио је Кон зашто је љут.

Како се спроводи

На питање водитељке да ли је сасвим реално да сценарио какав видимо у Хрватској имамо за недељу или две код нас доктор је одговорио потврдно:

- Са овим понашањем то је потпуно сигурно. Ви видите овде, једноставно, бојкот мера и све се политизује. Ми у медицинском делу штаба не да смо забринути него смо очајни јер видимо да се не прати оно што је потребно, а истовремено неко потеже теме везане за бројке, потпуно не разумевајући о чему се ради. Мада, међу њима има и оних који сасвим сигурно разумеју и, уместо да објасне, они се баве теоријама завере.

Кон је одговорио и на питање зашто маске нису обавезне на отвореном.

- Једино објашњење је да то није спроводиво, ми као медицински део кризног штаба потпуно смо јединствени по том питању да треба буде и на отвореном, а првенствено смо говорили о пешачким зонама. Ми у Србији више се плашимо казни него смрти, то важи и за грађане и за власт, једноставно важи за све. Ако ми нисмо у стању да уведемо неку меру због тога што не можемо да казнимо, то заиста није питање за мене.

Вирус не чека

Водитељка је питала Кона и колико је далеко од тога да каже да жаришта морају да се затварају.

- Овај вирус не чека, овде се мере доносе одмах, дакле, већ јасно сада поручујем грађанству и власти, свима, ако не функционишу маске, то јест, неће народ да их користи, онда морају да иду у локдаун, нема између. Како ће то да се спроводи уопште ме не интересује више. Раније ме интересовало, док нисам ушао у све те правне зачкољице, правници треба да седе и објашњавају зашто се све то може или не може. Исто то све важи и за све те политиканте који се истичу у овој ситуацији, па нека ме мрзи колико ко хоће. Једноставно, никоме ја нисам по вољи, али то нема везе, од почетка причам да је моја једина партија епидемиологија и нећу се маћи од тога. Не зато што сам тврдоглав или овакав и онакав, него зато што радим свој посао и ништа друго не радим. У овој ситуацији сада, када је тај потенцијал вируса толико велики, ми, осим затварања, немамо ниједну другу меру.

Кон је рекао и да не очекује брзо масовну вакцинацију.

- Нажалост, уместо да се повећава прича о томе, она се смањује. За вакцине сам ја мислио да ће бити крајем године и почетком следеће, али не прво масовне вакцинације, то да буде јасно.

Не треба затварати школе

Доктор Кон поручио је да за сада нема разлога да се потпуно прелази на онлајн наставу у школама.

- Нема зашто да се затварају за сада. Не за сада, направљен је систем да не морају уопште да се затварају. Али, знате како, ако група по група одлази на онлајн наставу у једном тренутку постави се организационо питање које није везано за епидемиолошку ситуацију.

Пелемиш тражи маске у студију

Кон је све време у студију носио маску.

- Најновија истраживања показују да, ако и ја и ти носимо маске, шанса да се заразимо смањује се сто пута. Ако ја носим маску, а ти не носиш, онда сам ја заштићен само 30 одсто. Ја не смем да се појавим више нигде без маске. Професор Пелемиш је тражио да се и овде у студију носе маске и он се јако љути када колеге не носе маске. Први је кренуо са тим доктор Срђа Јанковић и неће је скинути док не прође пандемија рекао је доктор.

Да ли ће држава да уведе забрану кретања прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА