Најновије

ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТАЧИЈА: Рок за потврђивање истиче данас

Шестомесечни рок за потврђивање оптужнице против некадашњег комаданта ОВК, актуелног председника приштинских привремених институција Хашима Тачија, и некадашњег шефа обавјештајне службе ОВК Кадрија Весељија, званично истиче данас.

Хашим Тачи (Фото: Јутјуб)

Суд до јуче није објавио одлуку судије за претходни поступак Специјализованих већа Косова (познатог и као суд за злочине ОВК) о потврђивању оптужнице коју је 24. априла подигло Специјализовано тужилаштво Косова са седиштем у Хагу.

Судија оптужницу може да потврди, да је врати тужилаштву на допуну или да је одбаци, али може и да из разлога безбедности одлучи да се у јавности не објављује његова одлука, односно да се тај моменат одложи, као у случају Саљиха Мустафе чија је оптужница објављена два месеца након потврђивања, тек након што је ухапшен и изручен Хагу.

У сваком случају, ако и када буде потврђена, оптужница мора бити објављена пре почетка суђења, прописано је Правилником о раду Специјализованих већа.

Тачи, Весељи и други осумњичени се оптужницом терете за низ ратних злочина на Косову и Метохији, међу којима је и скоро 100 убистава. Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници, саопштило је раније Специјализовано тужилаштво.

Подаци о раду Специјализованог тужилаштва као и већа од почетка њиховог рада се држе у строгој тајности, па је и инфомација да је против Тачија и Васељиа подигнута оптужница објављена два месеца након тога, 24. јуна.

Тужилац је одлуку да се објави непотврђена оптужница образложио њиховим притиском на рад Специјализовног тужилаштва и већа, и залагањем да се укине закон којим су основани.

Убрзо након те инфомармације, Тачи је са адвокатима четири дана за редом од 13. до 16. јула, ишао на разговоре у Специјализовано тужилаштво, али није познато о чему су разговарали.

У децембру 2011. године, швајцарски сенатор Дик Марти, известилац Савета Европе, објавио је извештај у коме је наведено неколико бивших вођа Ослободилачке војске Косова који су умешани у ратне злочине.

Косовска скупштина усвојила је закон о оснивању Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва у августу 2015. године, а две године касније ове институције су почеле званично да раде.

Њихово седиште је измештено у Хаг због безбености жртава и сведока у предстојећим поступцима.

Шта Мирослав Лазански каже о ситуацији у Нагорно-Карабаху, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА