Најновије

МИЛОВ РЕЖИМ ЋЕ МОРАТИ ДА ОДГОВАРА! Медојевић открио велику истину о Ђукановићу

Црногорски грађани не треба да плаћају дугове државе настале корупцијом, већ би их требало прогласити непоштеним и тражити од поверилаца њихов отпис, саопштио је председник Покрета за промјене (ПзП), Небојша Медојевић.

Небојша Медојевић (Фото: Јутјуб)

- Снажно се залажем да се ти дугови прогласе непоштеним и да држава тражи од поверилаца отпис оног дела дуга који су дали корумпираним владама Демократске партије социјалиста (ДПС) - навео је Медојевић у саопштењу.

Он је подсетио да је Црна Гора дужна скоро четири милијарде евра и да ће питање управљања енромним дугом постати најважније.

- Ђукановићев режим је од 2006. повећао дуг за 3,3 милијарде евра, а нема нових фабрика, болница, школа, аеродрома, пруга, мостова, бродова и вртића, док испод линије екстремног сиромаштва живи преко 25 одсто популације - рекао је Медојевић.

Он је додао да је највећи дио позамљеног новца завршио је у џеповима ДПС тајкуна, који су пословне подухвате финансирали из буџета или државних фондова, посебно преко Инвестиционо развојног (ИРФ).

- Новац који ИРФ дијели тајкунима је позајмљен. Када тајкуни не буду враћали кредите, терет плаћања ће се пренети на пореске обвезнике - саопштио је Медојевић.

Он тврди да су владе ДПС-а позајмљивале новац по скупим каматама и тим парама финасирале бизнис својих тајкуна, а да дугове треба да враћају будуће генерације кроз веће порезе и мање зараде и пензије.

Медојевић је објаснио да је појам "непоштеног дуга" први пут употребио професор Правног факултета у Парзиу и бивши руски министар, Александар Сак 1927. године и од тада се та доктрина интензивно развија у равни академских дискуија, али и интересовања цивлиног друштва, демократских еманципаторских покрета, синдиката и институција међунраодног правног поретка. "Према порфесору Саку, да би неки државни дуг био непоштен, морају се истовремено задовољити три услова - први, да народ једне земље није дао сагласност за такве дугове, други, да новац није коришћен у интересу државе и народа и трећи, да су повериоци били упознати са поквареним и непоштеним намјерама предстваника режима који је склапао такве дугове - рекао је Медојевић.

Он је додао да је та теорија додатно разрађивана и да је постала посебно актуелна због дужничке кризе која на глобалном плану постаје један од најважнијих фактора који утичу на експанзију глади и сромаштва, па смаим тим и социјалних, етничких, расних и религиозних конфликата.

Медојевић је саопштио да су посљедњих година кампање за поништење "непоштених дугова" резултирале конкретним политичким и правним акцијама, које су у великом броју случајева довеле до поништења или радикланог отписа дугова.

Он сматра да се тешко може наћи бољи, пластичнији и јаснији пример "непоштених дугова” од оних када је Влада преузела дугове власника Комбината алуминијума (КАП).

- Тада сам тражио да Скупштина донесе једногласну одлуку да се уговор са влансицима КАП-а раскине због непоштовања, али и обавеже Влада да донесе одлуку да се не плати ни цент дугова КАП-а, за које је извршна власт дала гаранције, због основане сумње да се ради о непоштеним и нелегитимним дуговима - рекао је Медојевић.

Идентичан статус, према његовим ријечима, има и кредит од Еxим банке за приоритетну дионицу ауто-пута Бар-Бољаре, јер је цена изградње опетерећена и надокнадом за корупцију.

- Још јаснија је корупционашка шема са кредитима из Абу Даби фонда за пољопривреду. Држава је узела кредит од 50 милиона УСД за развој пољопривреде и поделила већину средстава искључиво фирмама блиским Агенцији за националну безбиједност (АНБ) и ДПС. Кредите су добиле и компаније Вектра, Царине, Милкрафт, Градина, "Горановић" и Франца - навео је Медојевић.

Он је казао да новац није употребљен наменски, пројекти нису реализовани, а држава није узела добре колатерале, због чега јој остаје да плати дуг.

Медојевић је саопштио да би Црна Гора у спору пред било којим међунардоним судом требало да докаже да грађани нијесу дали сагласност, да новац није потрошен у интерсу народа и државе и да су кредитори знали за које ће намене новац бити потрошен.

Он сматра да би правна позиција државе пред међунардоним судовима била додатно појачана када би у међувремену новопостављени независни државни тужилац подигао оптужницу против председника Црне Горе Мила Ђукановића и његових сарадника.

- Тада би ове дугове могли да ставимо у категорију дугова деспотских, корупираних режима, што би нам дало додатне правне аргуменете у прилог ставу да дугове тајкуна не треба да плаћа држава и поред формално правно легално склопљених уговора Владе о преузимању гаранција. У сваком случају, нова власт има прилику да покаже политичку вољу у одбрани елементарних интереса народа и државе и одбије да плати дугове које су склапали нека приватна лица на штету државе, а у своју корист - закључио је Медојевић у саопштењу.

Руски авиони извели застрашујуће бомбардовање! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vijesti.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА