Најновије

НАСТАВЉА СЕ ОТИМАЊЕ ИМОВИНЕ СПЦ: Скандалозна пресуда Управног суда

Далибор Каварић, правни заступник Митрополије црногорско-приморске, саопштио је да је Управни суд Црне Горе 6. октобра донео скандалозну пресуду чијим образложењем се охрабрују "нижестепени органи и њихови службеници, Министарство финансија и Управа за некретнине, да наставе раније незакониту праксу отимања и преукњижбе црквене имовине.

Цетињски манастир (Фото: Јутјуб)

"Том пресудом гробље у Ћеклићима припада цетињској општини. У образложењу пресуде се наводи да гробља представљају локална добра у општој употреби у којима располаже општина. Пресуду је донело судско веће у саставу Медина Мушовић, Фадил Кардовић и Светлана Будисављевић.

Каварић оцењује да је невероватна дрскост у непоштовању Устава, и законских и подзаконских прописа које је испољило веће "у покушају да се настави ранија криминална политика политичких и партијских кадрова претходне власти".

- Лишено је потребе доказивања да су богомоље и гробља одувек припадали црквама и верским заједницама као правним лицима. Управни суд, Министарство финансија и Комисија за излагање извршили су правно насиље над имовином Цркве и прекршили темељни уставни принцип из Устава Црне Горе, који прописује одвојеност Цркве од државе, а самим тим и црквене од државне имовине, као и од осталих облика имовине - указује Каварић.

О посрбљавању Црне Горе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА