Најновије

АМАНЕТ МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА СРПСКОМ НАРОДУ: Једна жеља духовног вође Црне Горе остала неостварена

У Клиничко Болничком Центру Црне Горе, после примања Свете Тајне Причешћа, упокојио се у Господу Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско- Приморски и Егзарх светога трона Пећкога г. Амфилохије.

Амфилохије (Фото: Јутјуб)

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије биће сахрањен у крипти Храма Христовог васкрсења у Подгорици. Време сахране још није објављено.

Неостварена жеља митрополита била је да на врх Ловћена врати Цркву Светог Петра Цетињског.

Митрополт је, пре нешто више од месец дана, подсетио да је у заветној капелици коју су саградили Петровићи, управо Његош "дао обијелити (цркву)" и да се сваке године по његовој заповести литургија служила у њој за душу неумрлих црногорских јунака.

- Црква Светог Петра била је његова задужбина, подигнута по његовом упутству и за време његовог живота (1846. године), на месту које је сам обележио и изричито завештао да у њој буде сахрањен - рекао је тада митрополит Амфилохије за Политику.

Свима је познато Његошево аутентично завештање, које гласи: "Ја хоћу да ме сараните у ону цркву на Ловћену... То је моја потоња жеља, коју вам иштем, да је испуните и ако ми не задате божју вјеру да ћете тако учинит` како ја хоћу, онда ћу ве оставити под проклетством, а мој посљедњи час биће ми најжалоснији и ту моју жалост стављам вама на душу".

- Зар да оставимо проклетство над потомцима и народом. Не, његова воља биће испоштована и тим чином проведриће се изнад Црне Горе - рекао је тада митрополит Амфилохије.

Када је реч о изградњи цркве Свете тројице на Цетињу, митрополит Амфилохије је подсетио да за то постоји "аманет краља Николе“.

Остаци Петра Петровића Његоша се од 1974. године налазе у маузолеју саграђеном по пројекту вајара Ивана Мештровића, који је саграђен на месту православне капеле у којој је Његош био сахрањен на врху Ловћена.

Када почиње строго кажњавање због непоштовања мера током епидемије и ко ће све бити на удару прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА