Најновије

ДОДИК ОДБИО ДА ПОТПИШЕ АМЕРИЧКИ ПАПИР: Ма каква Кондолиза, у Бањалуци су боље требе!

Милорад Додик, члан председништва БиХ, специјални је гост вечерашње емисије Усијање у којој се говори о Дејтонском споразуму, ситуацији у Босни и Херцеговини и будућности Републике Српске.

Милорад Додик. (Фото: Курир ТВ)

Додик је у Усијању испричао и догађај из Стејт департмента, када је одбио да потпише документ коли би био фаталан за Републику Српску, што је значило и да се тада неће сусрети са тадашњим државним секретаром САД Кондолизом Рајс.

- Кад сам ја дошао у Америку, Харис Силајџић је тад био члан председништва БиХ. Ја сам био председник Владе РС. Кад сам стигао у хотел, натерали су ме да одем на састанак у Стејт дипартмент, код Николаса Брнса. У ходнику десно је била његова канцеларија, лево је била канцеларија Кондолизе Рајс. Рекли су ми да ће ме Рајсова примити ако постигнемо договор. 

Силајџић је рекао Брнсу да су их Американци преварили и да су рекли да ће у Дејтону направити босанску државу, а Брнс му је одговорио: "Зар не видиш да то радимо?" Рекао му је преда мном на енглеском, као да ја не знам језик, прича Додик. 

- Ставили су пред мене папир са три тачке. Прва је била да се мења име Републике Српске, друга је да БиХ има једног председника, и да се полицијом управља из једног центра у Сарајеву. Ја сам одбио све ти тачке, а Силајџић је тражио да се РС зове Република Бошњака, Срба и Хрвата. 

Брнс ми је рекао да је прихватање документа од највећег националног интереса САД. Ја сам рекао да је од највећег интереса да то одбијем. Онда ми је он запретио да ћемо ја и моја породица "осетити снагу САД". 

"Шта ти мислиш ко си ти, шта хочеш", викао је. Ја сам рекао да хоћу да одем кући. Он је опет викао: "Како можеш да пропустиш да се видиш са Кондолизом Рајс?" 

Ја сам му одговорио: "Што бих се видео с њом, има бољих треба у Бањалуци", испричао је Милорад Додик.  

Зашто Бугарска блокира Северну Македонију на путу ка ЕУ? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА