Најновије

У ТОКУ СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ ФОРМИРАЊЕ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ? Најављује се коначан списак министара!

Мандатар за састав нове владе Здравко Кривокапић наставиће за неколико дана рад на састављању кабинета. Како је незванично саопштено, план рада и списак министара нове владе могу се очекивати већ наредне седмице.

Здравко Кривокапић. (Фото: Јутјуб)

Ситуација је знатно лакша након што је на састанку лидера владајуће коалиције са Кривокапићем у петак начелно усаглашен концепт експертске владе и обећана је подршка. Нову владу у парламенту подржаће три коалиције "За будућност Црне Горе" "Мир је наша нација" и "Црно на бијело", а очекује се и подршка Албанске листе.

По предлогу мандатара, влада ће имати само премијера, неће бити потпредседника, а очекује се да буде 12 ресора, што је значајна реконструкција, у односу на 18, колико извршна власт сада има. Један од лидера ДФ-а Андрија Мандић рекао је да ће влада бити прелазна, реформска и мандатар је предложио да траје 200 дана, или највише годину, а треба да припреми прве фер и слободне изборе. Он наводи да избори у августу то несу били, иако је на њима победила опозиција. Мандић тврди да ће таква влада имати подршку ДФ-а.

- Онда се иде на нове парламентарне изборе, јер ћемо имати амбијент у којем ће свакако сви моћи слободно да се изјасне - казао је Мандић за РТЦГ.

Мандић је оценио да ниједна страна амбасада није учествовала на изборима и питао зашто се сада неко оглашава у поступку формирања владе.

- Данас имамо независну Црну Гору где владу саставља неколико олигарха и неколико амбасада. То је недозвољено. Замислите да у некој другој држави, амбасадор неке земље тако уређује и говори шта би требало да ради нека влада која се формира - казао је Мандић.

Истакао је да му је гласач највећа светиња.

- Мандић је поручио да је режим Мила Ђукановића побијеђен 30. августа, али да следе нови изазови. Ово је сад једна нова борба како да се Црна Гора отме из руку тајкуна друге породице која жели да замијени прву породицу, како да се отме из утицаја страних амбасада - рекао је Мандић.

Демократски фронт ће, како каже, тражити од нове владе да се решавају посебно питања борбе против организованог криминала и корупције.

Огласио се још један од лидера Фронта, Небојша Медојевић, тврдећи да сву одговорност за стање у земљи преузима мандатар Здравко Кривокапић. Он је навео и да ће експертска влада, без политичара, бити слаба и око сваке одлуке требаће да преговара о већини.

- После два месеца замлаћивања, графикона, алгоритама, расподеле ресора партијама, усаглашавања и медијских препуцавања, Кривокапић је коначно саопштио оно што сам ја знао још пре два месеца. Хоће владу без политичара. Прича о неподобности нас тројице је била обична неистина. Као што сам више пута изјављивао. Нисмо спорни нас тројица. Сви политичари су спорни. Неко је из друге фамилије масно лагао - навео је Медојевић.

Неформални центри моћи, како је рекао Медојевић, желе да владају без демократске провјере на изборима.

- Први пут у истори ји парламентарне демократије Владу ће сачињавати неки непознати људи за које нико није гласао. Ми смо показали да нас фотеље не занимају, али нас занимају реформе, а још нисмо видели било какав програм нити план реформи - каже лидер ПзП-а.

Наводи да је Кривкапић сада рекао да жели прелазну владу са ограниченим мандатом од 200 дана и да му је циљ стварање услова за фер изборе и демонтажу система.

- То нису само речи јер подразумијева темељне и радикалне политичке реформе, о којима Кривокапић још није проговорио ни реч. Ако остане при овој варијанти владе, ороченој на 200 дана, која ће бити прелазна влада за организовање првих фер и с лободних избора, он да ће нас морати обавијестити о плану реформи - рекао је Медојевић.

Медојевић истиче да је тражио од мандатара циљеве и приоритете Владе, списак министара и програм рада Владе, као и да прецизира колико ће трајати мандат Владе.

- Мандатар је рекао да тражи 200 дана. Ја сам рекао да ће ПзП подржати сваку владу без ДПС-а. Ово је мањинска влада која ће бити слаба и око сваке одлуке требаће да преговара о већини. Влада ће бити под притиском олигарха друге фанилије и старог режима. Оваква влада ће стално бити између чекића и наковња, јер су очекивања обесправљеног и осиромашеног народа огромна - закључио је Медојевић.

Црногорски водитељ питао Вучића да ли ствара Велику Србију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: dan.co.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА