Најновије

НОВИ КУРС СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА: Бајден и промена спољне политике

Сједињене Америчке Државе би под председавањем Џозефа Бајдена могле поново да уђу у Париски климатски споразум, придруже се Светској трговинског организацији и ангажују се у глобалном одговору на пандемију корона вируса, оцењује Би-Би-Си.

Амерички носач авиона (Фото: Pixabay)

Бајденов изборни штаб то описује као план обнове америчког лидерства и обећање да ће "поништити реметилачке, унилатералистичке инстинкте председника Доналда Трампа".

Бајден, наводи Би-Би-Си, озбиљно схвата модрице нанете савезницима и поправљање штете било би на врху његове листе приоритета, чак иако неки кључни политички захтеви као што су притисак на чланице НАТО да издвајају два одсто БДП на одбрану, остају исти.

Али дошло би и до оштрог политичког заокрета као што су снажан фокус на решавање климатских промена и повећање пријеме избеглица.

Такође, пише Би-Би-Си, може се очекивати и промена на Блиском истоку, пре свега када је реч о Ирану и Саудијској Арабији.

Бајден би поново ушао у нуклеарни споразум са Ираном ако Техеран настави да испуњава своје обавезе. А рекао је и да ће окончати америчку подршку рату који води Саудијска Арабија у Јемену.

Нови амерички председник има дугогодишње спољнополитичко искуство, дуго година је био члан и председник сенатског Одбора за спољну политику, а и као потпредседник Барака Обаме ишао је у спољнополитичке мисије.

Такође, за разлику од Доналда Трампа, склонији је поштовању међународних договора и жели поправљање односа с традиционалним савезницима, пре свега са ЕУ и НАТО-ом.

Како је Зорана Михајловић одушевљено честитала Бајдену, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА