Најновије

АМЕРИКА ИЗАШЛА ИЗ ДОГОВОРА О ОТВОРЕНОМ НЕБУ: Хитна реакција Москве

Руска страна сматра повлачење Сједињених Држава из Уговора о отвореном небу (ДОН) прерачунљивом игром и тражиће чврсте гаранције да ће државе које су остале у Договору испунити своје обавезе, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Небо (Фото: Министарство одбране Русије)

Према руском министарству спољних послова, Сједињене Државе очекују да ће њихови савезници сада спречити руске осматрачке летове над америчким војним постројењима у Европи, а истовремено ће делити са Вашингтоном њихов фотографски материјал руске територије.

„Наравно, ово је неприхватљиво за Русију“, рекло је министарство. „Тражићемо чврсте гаранције да ће државе које остају у ДОН испунити своје обавезе, прво, да обезбеде могућност посматрања целе њихове територије и, друго, да обезбедимо да се материјали осматрачких летова не преносе у треће земље које нису учесници ДОН.

Министарство спољних послова Русије верује да ни безбедност Европе ни безбедност САД и њихових савезника нису имале користи од таквог потеза америчке стране.

„Као и код других договора о контроли наоружања, америчка страна је намерно покушала да поткопа ДОН“, рекло је министарство. - Сада се многи на Западу питају каква ће бити реакција Русије (...) Пажљиво пратимо и анализирамо како речи других страна у договору одговарају њиховим делима. На основу безбедносних интереса Русије и наших савезника, донећемо одговарајуће одлуке “.

САД су изашле из дговора о отвореном небу од недеље, 22. новембра. Америчка страна је свој став објаснила чињеницом да Москва наводно не поштује тачке споразума. Бела кућа је такође рекла да је Русија током летова изнад Сједињених Држава надгледала боравиште америчког председника Доналда Трампа. Москва негира оптужбе Вашингтона.

Договор о отвореном небу потписан је 1992. године. Према документу, земље учеснице могу да изврше извиђачке летове преко територије друге земље потписнице како би надгледале војне активности и поштовање постојећих договора о контроли наоружања.

Због чега је Израел подигао авијацију, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА