Најновије

ЏО БАЈДЕН ВАСКРСАВА ЕКС-ЈУГОСЛАВИЈУ? Улази шест балканских земаља, Београд би био седиште?

Бивши дипломата на Балкану Тимоти Лес каже да би регион, под вођством новог шефа САД, могао да буде нови мултиетнички ентитет, уско повезан са ЕУ. То би била инкарнација некадашње велике државе

Џо Бајден. (Фото: Flickr)

Бивши дипломата на Балкану Тимоти Лес каже да ће овај регион, под администрацијом новог председника САД Џоа Бајдена, бити нека врста „ЕУ-Југославије“ - нови мултиетнички ентитет, уско повезан са ЕУ, у коме је шест држава западног Балкана, са седиштем у Београду.

- То неће бити баш нова Југославија, која је била производ свог времена. Али чињенице на терену примораваће Бајдена да се врати логици недавне прошлости и заложи за стварање своје инкарнације 21. века - нове ЕУ-Југославије - пише Лес у ауторском тексту за Опендемокрацy.нет.

Нова стварност

Лес истиче и да нема сумње да ће Бајденова администрација желети да откаже оно што је радио досадашњи шеф Америке Доналд Трамп, да неки већ предвиђају одбијање Срба и „њихове снове о новом територијалном договору“, али да такво размишљање игнорише нову стратешку стварност. Додаје да, пошто су европске интеграције, из различитих разлога, сломљене, Србија је у међувремену обновила своју позицију најистакнутије државе на Балкану након појаве снажног лидера који је окончао хаос из двехиљадитих и периода структурних реформи. Такође, Лес истиче и да се Србија ангажовала на „проницљивом дипломатском маневрисању“, које јој је омогућило да искористи подршку незападних сила које желе присуство на Балкану: Русије, Кине, Турске. Управо то је, додаје, ојачало позицију Србије у односу на САД.

- Ако председник Бајден жели да остане веран америчком циљу успостављања неке врсте трајног мира на Балкану, који омогућава његов унутрашњи развој и спољну интеграцију са Западом, он мора радити у оквирима ове нове стварности - пише Лес у тексту.

Неки су против

Према речима Ивице Дачића, председника Скупштине и бившег шефа дипломатије, Србија подржава ближу координацију региона, али је доста држава против тога.

- Увек смо спремни за ближу координацију деловања у заједничком интересу свих на западном Балкану, али то није по вољи неких, и они су се противили и мини-Шенгену зато што личи на Југославију и што ће бити под доминацијом Србије, како они кажу - каже Дачић за Курир.

Ердоган пресекао, наручио вакцине велике светске силе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА