Најновије

КРИВОКАПИЋ ИМА ВЕЋИНУ ЗА ПОНИШТЕЊЕ ПРИЗНАЊА ТЗВ. КОСОВА: Ову одлуку није донела Скупштина

Нови црногорски премијер Здравко Кривокапић још једном је поручио да Подгорица неће повући признавање независности лажне државе Косово и укинути санкције Русији, а овакву политику објашњава лажним оправдањима да за то нема већину у парламенту!

Влада ЦГ (Фото: Влада ЦГ)

Оваква аргументација, тврде саговорници „Новости“, није тачна: одлуке о признавању Косова и санкцијама Москви није ни донела Скупштина, већ бивша црногорска влада, па самим тим нема препрека ни да их Кривокапићев министарски тим – прецрта.

Поруке које последњих дана шаље Кривокапић уздрмале су односе и у владајућој коалицији „За будућност Црне Горе“, јер из Демократског фронта стижу жестоке критике на рачун премијера, па чак и претње да ће ускратити подршку предлозима нове Владе.

Милан Кнежевић, лидер Демократске народне партије, за „Новости“, каже да није у надлежности Скупштине да поништава срамне одлуке Владе Мила Ђукановића из 2008. и 2014, када је признала лажну државу Косово и увела санкције братској Русији:

– Према томе, Кривокапићева Влада може, ако то хоће, да све то поништи и врати Црну Гору на прави пут. Смешно је пребацивати одговорност на посланике који се ни тада нису питали за те ствари. Ако Здравкова Влада има довољно руку, она може поништити те одлуке.

За повлачење признавања има већину од девет министара

И историчар др Александар Раковић каже нам да је Кривокапић неистинито приказао процедуру потребну за доношење ових одлука и тврди да црногорски премијер има већину за опозив признања тзв. Косова и укидање санкција Русији:

– Могуће је чак да Кривокапићу, као новајлији, та процедура није ни позната. Наиме, те одлуке донела је бивша Влада Црне Горе, и као што је Влада донела те одлуке, тако може и да их опозове. Од 14 чланова Владе на челу са Кривокапићем, осам су министри који су његов изричити избор. Већину чланова те владе притом чине Срби и верници СПЦ. Дакле, Кривокапић би имао већину од најмање девет гласова у Влади да опозове признавање тзв. Косова и укине санкције Русији. Ако те одлуке не може да донесе сада, то може да уради и на последњој седници те Владе када она једног дана буде одржавана, чак и када буде у техничком мандату.

Раковић указује да „посебно од Кривокапића, али и од њему блиских министара, зависи да ли ће Црна Гора поништити признавање тзв. Косова и извадити макар тај црногорски нож, међу многим забоденим, из леђа Србије.

Позив да се врати Божовић

Из Демократског фронта још једном су позвали Кривокапића да наложи шефу дипломатије Ђорђу Радуловићу да повуче одлуку о протеривању амбасадора Србије Владимира Божовића.

– Позивамо премијера да још једном пажљиво прочита прописе и увери се да председник Мило Ђукановић нема никакве надлежности у овој ситуацији, већ да је повлачење одлуке о протеривању искључиво надлежност Владе, односно МСП. Не бисмо желели да, због тога што је премијера неко довео у заблуду, грађани помисле да се Кривокапић крије иза одлуке ДПС и Ђукановића. Нипошто не треба Ђукановићу приписивати формалну моћ и утицај који он нема – поручио је Владислав Бојовић, члан председништва Демократске народне партије и функционер ДФ.

О здравственом стању Милорада Додика прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА