Најновије

МОНСТРУОЗНА ФИЛОМЕНА РАЗОРИЛА ШПАНИЈУ, А САД ИДЕ ПРЕМА СРБИЈИ! Температуре ишле и до минус 36!

Олуја Филомена због које је прошле недеље Мадрид био паралисан снегом, сели се преко Средоземља, већ је захватила источне делове Балкана и наставља преко Србије према Грчкој и Турској.

Олуја у шпанији (Фото; Јутјуб)

Због Филомене је у Мадриду пала незапамћена количина снега, а температура се спуштала и до рекордних -36 степени.

Био је то први снег у Мадриду за последњих 10 година, а нападало га је око пола метра. Толико снега главни град Шпаније није забележио у последњих 50 година. Истовремено је на Гибралтару за само два дана пала месечна количина кише.

Метеоролошкиња и колумнисткиња хрватског портала Индекс, Дуња Мраз, каже да се последњих година уврежило правило да се урагани преименују и када као вантропски циклони долазе у Евопу, а имена им дају земље које се прве нађу на њиховом удару.

"Али, звали ми тај циклон Филомена или не, чињеница је да је то исти систем, иако је у међувремену, проласком кроз Средоземље, доживео неколико промена. Он је сада дошао до Јонског и Егејског мора и наставља даље према истоку. Тим крајевима, првенствено Турској, али и делу Грчке, донеће неуобичајене падавине", каже Дуња Мраз.

Додаје да су то релативно неуобичајене ситуације за овај део света, али подсећа да је последњих зима већ било снажних олуја које су донеле незапамћене снегове у јужне делове Европе, па и до севера Африке.

Дуња Мраз наводи да ће премештање овог циклоналног система према истоку са запада проузроковати повлачење хладног ваздуха са севера, из поларног круга, према југу, и да се тај изразито хладан ледени талас очекује и у Хрватској.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА