Најновије

ГРАЂАНИ МОГУ ДА БИРАЈУ ИЗМЕЂУ 5 ВАКЦИНА! Сајт еУправа нуди цепива различитих произвођача, а ево у чему се разликују

Сви који су заинтересовани за вакцинацију против корона вируса у Србији од јуче могу да се пријаве преко портала еУправа.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

По чему се вакцине разликују, по ком принципу штите од инфекције корона вирусом, шта садрже и колико доза је потребно примити сазнајте у наставку текста.

Фајзерова вакцина

Вакцина је мРНК, односно преносник РНК генетског кода. Шта то значи? Конвенционалне вакцине се праве помоћу ослабљених облика вируса, али мРНК користи само генетски код вируса.

Вакцина мРНК се убризгава у тело и састојци улазе у ћелије "говорећи им" да почну са стварањем антигена. Ове антигене имуни систем препознаје и тако припрема ћелије за борбу против корона вируса САРС-коВ-2.

Фајзерова вакцина се састоји од модификованог низа информационе РНК, затим једињења липида, а ту су још и калијум-хлорид, монокалијум-фосфат, натријум-хлорид (кухињска со), динатријум-фосфат и сахароза.

Пацијенти ће морати да приме две дозе.

„Спутњик V“

Вакцина „Спутњик V“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, и тако постала прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Вакцина се заснива на платформи хуманих аденовирусних вектора, што значи да уз помоћ другог вируса у друге ћелије преноси ДНК код који је потребан за одговор имуног система. Чине је два серотипа људског аденовируса, где сваки од њих носи С-антиген на нови корона вирус, који улазе у људске ћелије и изазивају одговор имуног система.

Даје се у две дозе.

Вакцина Модерна

Модерна има модификовани низ информационе РНК.

мРНК организму служи као „генетска врећа за ударање“ како би научио да се бори против протеина који помажу корона вирусу да направи инвазију у наше у ћелије.

У Модерниној вакцини налазе се липиди, трометамин-тимонометан, трометамин-хидрохлорид, ацетантна (сирћетна) киселина, натријум-ацетат и сахароза (шећер).

И ова вакцина даје се у две дозе.

Оксфордска вакцина

У сржи вакцине Оксфорд/АстраЗенеца је вирус који узрокује прехладу код шимпанзи. Вирус шимпанзе је модификован тако да се не може размножавати и узроковати болест. Ипак, у њега је убачен протеин корона вируса у облику шиљка који САРС-коВ-2 користи да би продро у наше ћелије.

Када се вакцина убризга, вирус шимпанзе испоручује ген за корона вирус људским ћелијама које почињу да избацују клас протеина. Открива их имуни систем који производи антитела и друге одговоре који могу напасти прави корона вирус уколико се особа зарази у будућности.

Оксфордска вакцина названа ChAdOx1 nCoV-19 заснована је на традиционалној векторској технологији у односу на Фајзерову и Модернину вакцину које су мРНК вакцине. Регулаторна тела никада пре у историји нису одобрила мРНК вакцину - све до сада.

Ефикасност Оксфордске вакцине коју је произвела АстраЗенека може бити и до 80 одсто, у случајевима када је размак између добијања две потребне дозе већи и до три месеца, што препоручују британски стручњаци.

Синофарм

Реч је о инактивираној вакцини која се користи у Кини, Бахреину и Уједињеним Арапским Емиратима. Направљена је од корона вируса, а делује тако што „подучава“ имуни систем да ствара антитела против САРС-КоВ-2. Антитела се везују за вирусне протеине.

Да би креирали BBIBP-CorV, истраживачи из Пекиншког института добили су три варијанте корона вируса од пацијената у кинеским болницама. Одабрали су једну од варијанти, јер је била у стању да се брзо размножава у ћелијама бубрега мајмуна узгајаним у резервоарима за биореактор.

Када су истраживачи произвели велике залихе корона вируса, залили су их хемикалијом званом бета-пропиолактон. Инактивирани коронавируси више нису могли да се реплицирају, али су њихови протеини, укључујући шиљке, остали нетакнути. Затим су истраживачи извукли инактивиране вирусе и помешали их са малом количином једињења на бази алуминијума, који стимулишу имуни систем да појача свој одговор на вакцину.

И ова вакцина даје се у две дозе.

Тачи пере паре преко фонда за хашку одбрану! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА