Најновије

ДАЧИЋ: Косово је исто тако моје, као што је и Тачијево и Куртијево

Ми немамо скривених намера око Косова, веома јасно смо рекли, од када смо Александар Вучић и ја направили коалицију, да ми желимо компромис око Косова, а да тај компромис мора да има у виду и интересе Срба и интересе Албанаца, изјавио је у интервјуу за Косово онлајн председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Ако се жели успех дијалога, он може бити заснован на томе. Ако нема предлога за компромис, нема те иницијативе која ће довести до тога да Србија мора нешто да прихвати, указао је Дачић.

(Доналд) Трампова администрација је једино схватила да је потребно наћи одређени компромис и што пре то схвате неке европске земље и натерају Приштину да разговара о компромису, пре ће доћи до решења, рекао је он и нагласио да Србија жели регионални мир и стабилност.

Ниједан наш потез неће бити уперен против мира и стабилности. То подразумева, без обзира на неслагање, конструктивне односе између Срба и Албанаца у Приштини, као и конструктиван приступ Српске листе када је реч о проблемима који постоје у Приштини и, наравно, заштиту права на живот и опстајање Срба на Косову, навео је он.

Упитан о изјави председника САНУ Владимира Костића о томе да Косово није српско, Дачић је рекао да "чак и када би неко могао да се сложи са изјавом господина Костића да Косово није српско, исто тако неко би могао да каже и да Косово није албанско".

Нити Србија има пуни суверенитет над целом територијом Косова, нити Косово као наводна независна држава има пуни суверенитет над целим Косовом. То и јесте суштина проблема, предочио је он.

Косово је исто тако моје, као што је и Тачијево и Куртијево. Зато је много боље да се преговара, а ако је неко крив за злочине, онда за те злочине треба да одговара, рекао је Дачић. Дачић сматра и да је некадашњи амерички амбасадор у Србији Вилијам Монтгомери у праву кад говори о томе да постоји једно велико неразумевање значаја питања Косова и Метохије за српски народ и за државу Србију.

Рекао бих и да постоји и једно велико неразумевање значаја тог случаја за свеукупне међународне односе и за темељне принципе међународног права, предочио је Дачић.

Дачић је указао и да је сада, активностима државе, постављена нова политичку реалност на међународној сцени, пошто је признање Косова повукло 19 земаља и у овом тренутку од 193 чланице УН, у најбољем случају на Косову могу да рачунају на свега 92 гласа.

Зашто је Мило Ђукановић одлетео у Париз, сазнајте ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА