Најновије

КАКО ЈЕ НАСТАО НАЈВЕЋИ СТРАХ БРИТАНАЦА? ''Врховни богови пантеона европског тероризма'' (ФОТО/ВИДЕО)

Када говоримо о модерном тероризму, нехотице нам падну на памет групе које су настале на основу радикалног исламизма и фундаментализма у последњих 30 година. Ово је првенствено због формирања и развоја међународних терористичких организација које су деловале свуда у било ком делу света, као што је Ал-Каида или Исламска држава. Међутим, заборављамо да су пре 30 година Европа и локалне терористичке, сепаратистичке или иредентистичке групе које су настале на њеној територији биле „тачка окупљања“ свих радикалних трендова.

ИРА (Илустрација: РИА ФАН)

Једна од најрепрезентативнијих снага у пантеону европског тероризма била је Ирска републиканска војска (ИРА). Првобитно створена под заставом борбе против британске круне на острву Ирска, до 1970-их, ИРА је прешла на тактику масовног урбаног терора, који је престравио обичне Британце. До 2010-их није остао ниједан траг о некадашњој величини ИРА-е: стални расцепи и скандали довели су до потпуне разградње групе. Међутим, нови догађаји на Британским острвима подсећају на ноћну мору од пре 40 година.

Док је цело просвећено човечанство расправљало о Брегзиту, односно британском отцепљењу од ЕУ, експлозије су се поново зачуле у Северној Ирској, које је под влашћу британске круне. У ноћи 20. јануара 2019. године у Лондондерију (католичка већина град једноставно назива Дери) непознати нападачи дигли су у ваздух аутомобил испред градске суднице у улици Бишоп. Сигурносне камере забележиле су да је возач који се паркирао побегао са места наводног злочина.

Као резултат експлозије, нико није повређен: полиција је известила да су их терористи телефоном упозорили на предстојећи злочин како би избегли цивилне жртве. Ова „особина“ припада милитантима Ирске републиканске војске, сепаратистичке групе која је себи поставила за циљ да Северну Ирску отргне из руку Њеног Величанства, током последњих 50 година.

Долазак терориста, који су нападали Лондон и Белфаст, приморао је британску полицију да предузме највише мере предострожности. Следећег дана службеници закона морали су да изведу старије локално становништво из својих домова због аутомобила паркираног на подручју Нортланд Роуда - полиција је уништила напуштени комби. Такође је спречила отмицу путничког аутобуса на Мос Роуду, што су покушала четири наоружана неидентификована лица.

Три месеца касније, ирски терор се поново проширио на целу Велику Британију. 6. марта 2019. године на Универзитету у Глазгову у Шкотској полиција је открила сумњив пакет. Унутра је била импровизована експлозивна направа, која је такође уништена у контролисаној детонацији. Још две исте пошиљке рашчишћене су истог дана на аеродрому Хитроу и на метро станици Ватерлу.

У априлу 2019. у Дерију су поново одјекнули пуцњи. У једном од речних округа избили су сукоби између католика и протестаната - између ирских католика и лојалиста Наранџасте лиге Алстера. Када је полиција стигла на место догађаја, почели су да бацају молотовљеве коктеле на аутомобиле. Органи реда су покушали  да протерају демонстранте сузавцем, али су због неуспеха касније отворили ватру. У пуцњави је убијена 29-годишња новинарка Лира Мек Ки, која је стајала иза линије сукоба.

Одговорност за убиство преузела је група Saoradh, лево крило '’Нове ирске републиканске армије'’, још једна инкарнација ИРА-е. Према њиховим речима, узрок трагичне смрти Лире МекКи била је окупација Северне Ирске од стране Британаца и широка употреба „војне и полицијске принуде“.

„Добровољац Ослободилачке војске бранио је магацин оружја и Ирце из војске Круне. На несрећу, недужна новинарка је погинула“, написали су терористи.

Сви ови догађаји доводе до тужних закључака: сукоб у Северној Ирској, који је својевремено однео животе око 3,5 хиљада људи, могао би се поново распламсати на позадини сукоба између католика и протестаната, злосретног Брегзита и затегнутих односа Ирске и британске владе. А у претходници обрачуна, као пре 50 година, напола заборављена „Ирска републиканска војска“ поново може да устане.

Када говоримо о Великој Британији, Уједињено Краљевство најчешће представљамо као неку врсту јединственог ентитета смештеног на Британским острвима. Међутим, стварност се не поклапа са овим идејама: становници одређених делова земље међусобно се веома разликују. Ово се посебно односи на Северну Ирску: упркос чињеници да је овај регион од 1801. године део Енглеске, заједно са Енглеском, Шкотском и Велсом, у својој основи остаје првобитни део острва Ирска, на чијем југозападу се налази Република Ирска. А ситуација која се током година развијала у Северној Ирској најкарактеристичнији је показатељ унутрашњег нејединства Краљевине.

Острво Ирска започиње своју историју око 3. века пре нове ере, када су Келти стигли на његову територију. Већ у 5. веку нове ере, хришћанство се шири на острву (добро нам је познат подвижник који је острво довео до вере - Свети Патрик), католичке цркве се активно граде. Формирају се четири такозвана „древна краљевства“, а сада то историјски региони Ирске: Ленстер, Манстер, Конахт и Алстер. Запамтите последњи назив, јер у историји ИРА он ће постати кључ за разумевање тренутних догађаја.

Живот древне Ирске, до тада уједињене под влашћу врховних владара, прекинуо је енглески краљ Хенри II Плантагенет (отац Ричарда I Лављег Срца), који је напао Ирску 1171. године. Од тада, Енглеска полаже право на део територијалних поседа острва и инсистира на његовом потчињавању. После кампање Хенрија II, на острву је створена Манор (Лордство) Ирska - класичнi феуд енглеског краља, којi је биo под потпуном контролом Лондона.

Међутим, Ирци (читај: Келти) не желе да седе скрштених руку, потлачени енглеском (читај: англосаксонском и норманском) доминацијом. Након избијања побуне краља Роберта I Бруsa у суседној Шкотској, Ирци му нуде савез и крунишу wegovog брата Едварда. Међутим, трогодишњи рат и епидемија „црне смрти“ доводе острво до потпуне пропасти. Током Ратова ружа, Ирска се углавном приклонила династији Jорк, али није улазила у велику свађу између две гране краљевске породице. Коначно, 1541. године, Хенри VII Тудор се проглашава ирским краљем и po;iwe invayiju Британаца на острво.

Колонизација Ирске праћена је конфискацијом земље која је припадала аутохтоном народу и предаји исте колонистима из Енглеске. И то треба имати на уму када говоримо о ИРА-и.

Од 1600-их, локалне снаге су поново покушавале да узврате окупаторима. Врхунац ових буна био је Ирски устанак 1641. године, који је започео као побуна у католичкој заједници, убрзо је обухватио читаву територију острва. До 1642, усред превирања у Енглеској изазваних грађанским ратом и сукоба између краља Чарлса II Стjуарта и парламента, устанак је довео до стварања Католичке конфедерације Ирске (зване "Конфедерација Килкени").

Једини покушај стварања сопствене државе за Ирце завршио се неуспехом: 1649. године, шест месеци након погубљења краља Чарлса II, Оливер Кромвел дошао је на острво са 30 хиљада војника. Освајање, масакри у Дрогхеду и Векфорду и последична окупација Ирске били су толико брутални да је Кромвел тамо још увек омражен.

Сврха лорда заштитника Енглеске била је да заустави немире на острву и довео је Ирску у покорност, раселивши католике из њихових окупираних земаља, који су били принуђени да напусте земљу или се преселе на запад у Конахт. Земље преостале након пресељења такође су подељене енглеским колонистима, углавном међу војницима Кромвелове војске.

Процене освајачких губитака међу ирским становништвом крећу се од 15-25 процената до радикалних процена од 50 или чак 56 процената. Сигурно је само да је 1641. године у Ирској живело више од 1,5 милиона људи, а након завршетка масакра који је починио Кромвел, на острву је остало само 850 хиљада људи.

Ирски устанци приморавају Енглеску да интервенише у унутрашњим политичким пословима земље. На острву се шири протестантизам, мешавина религија две државе. Истовремено, ирски језик се замењује енглеским. Коначно, 1801. године, након још једног покушаја устанка, краљ Џорџ III одлучује да Ирску припоји Великој Британији, о чему сведочи Закон о унији и распуштање локалног парламента.

Од тог тренутка Ирска више није била препознатљива територија, већ део Енглеске, који је она мрзела.

Током читавог 19. века Ирска је тражила, најмање, ревизију уније са Енглеском и повратак права и слобода. Паралелно са овим, на острву су се развила озбиљна антибританска осећања - основа за њих постали су таласи епидемија у првој половини 19. века и глад 1845-1849. Покушавало се да се избори за домобранство - аутономију Ирске са сопственом владом, у којој би били грађани те земље.

Неки су своје речи и даље доказали силом оружја. Дакле, 1858. године створено је „Ирско републиканско братство“ (ИРБ), чији су се чланови називали Фенијанцима (од староирског Fiann - војни одред). Њихов главни циљ био је стварање независне Републике Ирске кроз тајно припремљени оружани устанак.

ИРБ организације су се појавиле 1860-их и 1870-их у Ирској, Великој Британији и међу ирским имигрантима у Сједињеним Државама, Канади, Аустралији и другим земљама. Међутим, раштркани нереди које су подизали Фенијанци у разним грофовијама Ирске били су увек поражени.

Током фенијанске побуне, ирски ћелијски милитанти вежбали су све оне кључне вештине које је Ирска републиканска армија накнадно усвојила. Дакле, 18. септембра 1867. године у Манчестеру милитанти ИРБ-а напали су затворску кочију у којој су седели ирски политички затвореници. Током сукоба, полицајац је убијен, затвореници су пуштени, али је потом приведено двадесет и три особе, а тројицу нападача је краљевски суд осудио и обесио.

Као одговор на погубљење, Фенијанци су покушали да минирају зид затвора Кларкенвил у Лондону, где су била смештена два члана организације. Као резултат, страдали су невини људи - убијено је дванаест људи, рањено више од стотину, а неколико суседних кућа се срушило.

Бомбашки напад у Лондону брзо је окрњио углед Фенијанаца, који су раније били приказивани искључиво као „борци за слободу“, а као резултат тога, ирски борци су се све више укључивали у терористичке активности током 1870-их и 1880-их. Дакле, 6. маја 1882. у Даблину је убијен нови гувернер Ирске, Лорд ФредерикКавендиш. Један од његових џелата, извесни Џејмс Кери, предао се властима и сведочио против других Фенијанаца, због чега су га сарадници убили 1883. године.

Паралелно са терористичким нападима у Ирској, војни опрези су наставили са терором у главном делу Велике Британије. Неколико експлозија догодило се у Глазгову и у неким другим градовима Шкотске и Енглеске, поред тога, Фенијанци су извели неколико покушаја убиства полицајаца и административних службеника. Скоро 10 година се хапшења и напади у Ирској догађају готово свакодневно. Међутим, од касних 1880-их па надаље, Фенијанци су напустили насилну борбу у корист бојкота британских активности у Ирској.

Уочи Првог светског рата, Енглеска се, после много контроверзи, ипак обавезала да ће донети закон о аутономији Ирске како би мотивисала своје становнике да се придруже својој војсци. Међутим, требало је да буде усвојен тек после рата. Поред тога, британска влада је условом за ступање на снагу овог закона дозволила регрутацију ирских војника. Ова ситуација није наишла на разумевање међу локалним становницима, који су почели да се наоружавају сами.

25. новембра 1913. године, Ирско републиканско братство (ИРБ) искористило је прилику да створи сопствену наоружану организацију, Ирске добровољце, чија је сврха, како је наведено, била „осигурање поштовања права и слобода заједничких свим ирским народима“. Поред Фенианаца, у добровољачким снагама били су и представници интелигенције који су се придржавали лево-националистичких идеја - међу њима и организација Шин Феин (ирски. „Ми сами“), коју је створио новинар Артур Грифит.

Искористивши умешаност Британије у Први светски рат, ирско подземље одлучило је да прво покрене масовни штрајк. Дан после Ускрса, 24. априла 1916. године, 1.200 добровољаца заузело је неколико кључних зграда у центру Даблина - нарочито Дворану слободе, зграду Четири суда и Генералну пошту. Вође побуњеника, на челу са песником Патриком Пирсом, прочитале су Проглас о оснивању Републике Ирске.

Британске војне снаге биле су потпуно неспремне за устанак, па је првог дана њихово одбијање било прилично хаотично. Међутим, наредних дана краљевска војска је почела да отвара артиљеријску ватру на побуњеничке положаје, избегавајући директне сукобе. После неколико дана гранатирања, побуњеници су били принуђени да напусте главну пошту због пожара. Побуњеници су пробилии тунел кроз зид оближње зграде како би се евакуисали и заузели нове положаје. 29. априла, схватајући да ће даљи отпор довести до још већих цивилних жртава, Пирс је наредио свим јединицама да се предају.

Ускршњи устанак 1916. године, који се претворио у неуспех и погубљења вођа ирског отпора, био је први знак будућег великог сукоба. Следеће године откривено је да је у Ирској нагло расла популарност нове политичке снаге, странке Шин Феин, која је речима подржавала побуњенике у Даблину. Управо је ова организација стајала на изворима новог ослободилачког покрета за независност острва.

21. јануара 1919. године у Даблину, 73 посланика Шин Феин изабраних у британски парламент прогласили су се опуномоћеним ирским парламентом и прогласили стварање Републике. Лидер странке Емон де Валера изабран је за њеног председника, а све снаге ирских националиста уједињене су у нову структуру, Ирску републиканску армију (ИРА) под командом Шин Феина.

Након проглашења независности, ИРА је извела серију терористичких напада на представнике британских власти у Ирској и започела активна непријатељства. 26. новембра 1919. године у Даблину је избио антибритански оружани устанак, након чега је избио герилски рат. Паралелно су почели сукоби у Северној Ирској, где су се пробританске унионистичке снаге (односно присталице савеза Ирске и Велике Британије) супротставиле Шин Феину и ИРА-и.

То су основе организације, која је постала ноћна мора за Британце и симбол ирског отпора, који ће се посебно активирати у другој половини 0. века.

Чиме су поремећени односи Русије и САД, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА