Најновије

ПРОТЕСТ ИСПРЕД САНУ: Апел академицима за смену Костића! (ВИДЕО)

Испред Српске академије наука и уметности данас је одржан протест против, који је како је наведено у позиву за његово одржавање, "антиуставних иступања" председника САНУ Владимира Костића о Косову и Метохији и упућен апел академицима да се покрену иницијативе за његову смену.

Миша Ђурковић на протесту испред САНУ. (Фото: Правда)

Скупу је присуствовало неколико стотина грађана а њима су се обратили независни народни посланик и бивши члан СПАС-а Владан Глишић, директор Института за европске студије Миша Ђурковић, студент Правног факултета Немања Вучковић и који су и организивали овај протест.

Костићу је замерено јер је недавно, гостујући у телевизијској емисији Њузмакс адрие у којој га је водитељка подсетила на његову изјаву из 2015 - да КиМ нису ни дефакто ни дејуре у саставу Србије и да би то неко требало да саопшти народу, казао да "нико у овом народу, па чак ни црква, нема тапију над истином када су Косово и Метохија у питању" те да "статус кво (за КиМ) не постоји".

Глишић је казао да Костић по вокацији не може да не зна шта је "дефакто" и "дејуре" те упитао по ком поретку Косово дејуре није део Србије.

"Изјаве Костића су интелектуално непристојне и неодговорне", рекао је он, уз констатацију да додао да би остали академици требало да се "пробуде" и да се "сете" да им један човек урушава ауторитет и углед.

Да је изјава Костића "опасна" и "штетна", сматра и студент Немања Вучковић, који је упитао председника САНУ зашто свој став није формулисао у сагласју са црквеним великодостојницима.

"Имамо став игумана манастира Високи Дечани да је реч о погрешној и штетној изјави Костића која руши наде Срба на КиМ. Академик Костић када наступа, наступа у име Академије. Поручујемо му да нећемо дозволити да се Устав Србије гази", рекао је Вучковић, који је осудио и ,како каже делимичну подршку коју је Костићу дао председник Србије Александар Вучић.

Ђурковић је апострофирао чињеницу да је посреди први пут у историји "да српски народ долази да протестује против своје академије и њеног челника".

"Како је могуће да председник САНУ јавно крши Устав и заговара кршење Устава, највишег правног акта земље? Устав га обавезује исто као и нас. Како држава може да толерише институцију која ради против интереса државе у смислу очувања интегритета и достојанства. Изјави Костића су се понајвише обрадовали у Тирани и Приштини", упозорио је Ђурковић.

Он је остале академике и српске интелектуалце позвао да се огласе и да се види "да ли је то и њихов став", истакавши да су се до сада успротивили само академици Предраг Пипер, Данило Баста и Часлав Оцић.

Протест је отпочео минутом ћутања у знак сећања на убијеног лидера ГИ "Слобода, демократија, правда", Оливера Ивановића, који је убијен на данашњи дан пре три године а изнад говорника на платоу испред Академије стајале су спојене актуелна српска државна и стара црногорска застава - тробојка, једна до друге.

На скупу су виђени и Милица Ђурђевић Стаменковски из Заветника и лидер покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић.

Протест радника на интернету! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА