Најновије

ПРЕТИ МУ ДОЖИВОТНА РОБИЈА: Тужилаштво у Хагу против пуштања из притвора Кадрија Весељија

Специјално тужилаштво успротивило се захтеву за привремено пуштање из притвора оптуженог Кадрија Весељија, јер му прети казна доживотног затвора, преноси Газета Експрес.

Весељи (Фото: Јутјуб)

Главни тужилац Џек Смит наводи зашто треба одбити захтев Весељијевог адвоката Бена Емерсона, уз констатацију да му за почињена дела прети казна доживотног затвора. Тужилаштво зато сматра да Весељи треба да остане у притвору.

„Весељи је оптужен за ратне злочине и злочине против човечности , укључујући убиства и мучење. За злочине из оптужнице постоји могућност изрицања доживотног затвора. Постоји стални ризик од његовог бекства, који ће се и повћати када Весељи и његови заступници сазнају све доказе које имамо против њега“, наводи се у саопштењу тужилаштва.

Тужилаштво у Хагу сматра да француски судија Николас Гиљо мора да сагледа све чињенице, пре него што донесе одлуку о пуштању или наставку притвора Кадрија Весељија.

"Судија за претходни поступак мора схватити да постоји основана сумња да Весељи може починити кривично дело из надлежности специјализованих већа и да постоје ризици од нарушавања реда, као и да ће Весељи ометати вођење кривичног поступка. То подразумева и утицај на сведоке, жртаве или саучеснике. Морате узети у обзир озбиљност кривичних дела и начин, као и околности у којима су почињена. Истовремено и Весељијеве личне карактеристике, понашање, окружење и услови у којима живи, све ове околности указују на ризик од понављања кривичног дела или извршиња нових кривичних дела “, наводе из тужилаштва у Хагу.

Главни тужилац Смит и његов тим придају посебну важност Весељијевој прошлости и утицају на обавештајне службе, као разлог за продужетак његовог притвора, јер важи за једног од најискуснијих обавештајних официра на Косову, бивши је шеф обавештајних служби ОВК и Косовске обавештајне службе.

Чињеница да Весељи може путовати у преко 180 земаља света за тужилаштво је довољан разлог да треба предупредити могућност његовог бекства продужавањем притвора. Специјално тужилаштво додаје да на Косову влада клима застрашивања и да Весељи има ефикасна средства да ућутка сваког сведока.

Робијаши хоће да силују Мику Алексића. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Kosovo online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА