Најновије

МАПА СМРТИ: Др Жујовић открива како нас загађење убија! (ФОТО)

Оно што смо некад с неверицом слушали о животу у смогу у Индији или Кини сада се дешава нама. Проблем са загађењем ваздуха у Србји није од јуче, али чини се да је све горе и горе. Питање је да ли смо прешли црвену линију, као и колико још хиљада људи сваке године треба да умре од последица загађења да би се нешто конкретно променило набоље.

Дејан Жујовић. (Фото: Јутјуб)

И синоћ је Београд био у врху најзагађенијих градова на свету, одмах испод Калкуте и Приштине. А ни јутрос није много боље. Колико је отрован ваздух опасан по здравље, за портал Нова.рс говори др Дејан Жујовић, пулмолог.

“С једне стране, због огромног загађења су могуће краткорочне последице по зравље. Ту је бронхитис, као и погоршање хроничних болести плућа, попут астме. Међутим, осим тога, могућа је већа појава инфаркта и можданог удара у тим данима већег загађења. Тада и отприлике људи 30 одсто чешће завршавају у коронарним јединицама у болницама.”

Сваки 10. карцином плућа од загађеног ваздуха

С друге стране, отрови у ваздуху нас трују на дуже стазе, што долази на наплату касније, с годинама, и то врло скупо.

“То је свакко већи број карцинома плућа, по ком иначе предњачимо у Европи. А отприлике сваки десети карцином плућа код нас је од последица загађења. Такође, свако осмо дете које оболи од астме оболело је због нездравог ваздуха”, напомиње доктор Жујовић.

Колико је лоше, показују и графикони на којима је фрапантна подударност између локација на којима је велика изложеност загађеном ваздуху и локација на којима има доста умрлих од рака.

Притом, подаци кажу и да у Србији сваке године од последица загађења ваздуха умре око 15.000 људи.

Да ли смо прешли црвену линију, за портал Нова.рс прича Бојан Симишић из организације Еко-стража.

“Ми смо одавно прешли црвену линију. Али људи тек у последње време остају свесни колики је то проблем. Кључ и јесте у нашим главама јер ништа не може да се промени док се не створи критична маса која ће вршити притисак за бољи ваздух.”

Бојан истиче и да се баш данас дешава једна несвакидашња ствар са загађењем ваздуха.

“Лепо је време напољу, не делује да је загађеност велика, али све наше станице, које су постављали грађани, показују црвено и љубичасто – вредности које кажу да је ваздух загађен и јако загађен. А с друге стране, званичне инфо-станице не раде већ пар сати. То не мора да значи да је нека завера у питању, али показује колико је важно да се и грађани укључе у све како бисмо имали што више података.”

Чачак – црна тачка

Недавно су подаци показивали да је у Чачку бројка за загађеност ваздуха ишла преко 1.000, што је потпуно невероватно, будући да је огроман проблем када та бројка било где показује, рецимо, преко 200. Ипак, пошто Чачак није милионски град нити је престоница неке земље, њега није тада био на листама светских агенција за мониторинг ваздуха.

“Ако бисмо ми сами слагали те податке, Чачак би тада заиста био убедљиво први на свету. То се иначе ретко кад уопште виђа на АирВисуал сензору, који је и набољи и најскупљи”, напомиње Бојан.

Поред Чачка, јако је лоше и у Новом Пазару, као и у Ваљеву. С друге стране, ситуација је знатно боља у Вршцу и околини.

“Ни за то не можемо да кажемо да је зелена зона јер је и тамо пре неко вече бројка била око 80. Али у сваком случају, како идете правцем Вршац-Нови Пазар, ситуација се знатно погоршава”, истиче Симишић.

Узрока загађења је много, превише, и није лако издвојити један. Али ако је нешто јасно, то је да сви свакодневно морамо да указујемо на отрове које удишемо да би се нешто променило. Јер нешто мора да се мења. Што пре.

Неприхватљива понуда Владе да опљачка фриленсере на рате! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА