Најновије

ХАМИЛТОН О БАЈДЕНУ И БАЛКАНУ: Могуће решење спора Београда и Приштине

Виши сарадник међународног Центра "Вудро Вилсон" у Вашингтону Данијел Хамилтон сматра да долазак Џозефа Бајдена на место председника САД повећава могућност за коначно решење спора између Београда и Приштине и убрзање европске интеграције Западног Балкана.

Бајден и Харисова (Фото: Бела кућа)

Хамилтон је за Глас Америке рекао да САД и ЕУ треба да посвете координисану пажњу преосталом делу "неинтегрисане Европе" и упозорио да Европа никада неће бити целовита и слободна док Западни Балкан не буде укључен у главне европске токове.

Он поручује да Бајденова администрација има начин да отклони застој у европској политици проширења, који, како тврди, Кина и Русија злоупотребљавају.

"Председник, који вероватно познаје Балкан боље него иједан амерички председник у историји САД, спреман је да сарађује са Европском унијом о успостављању, како новог типа (трансатлантског) партнерства, тако и пружања узајамне подршке", рекао је Хамилтон.

Међутим, како је нагласио, то подразумева да се и земље у региону "боље узајамно усаглашавају".

У том контексту оценио је да су занимљиве иницијативе, која већ постоје, као што су идеја о стварању "мини-заједничког тржишта" и успостављање "мини-Шенгена".

Таква спремност за узајамну сарадњу, како ја нагласио, добродошао је знак у очима САД.

Хамилтон је, такдоје, оценио да је штетна недавна изјава бившег премијера привремених приштинских инсттитуција Рамуша Харадинаја да би "неуспелу" сарадњу са ЕУ и Београдом, тзв. Косово требало да замени појачаним настојањем за уједињење са Албанијом.

Истакао је и да је недавно разговарао са лидером покрета Самоопредљење Аљбином Куртијем, чија ће странка, како предвиђа, победити на предстојећим изборима.

"Они су веома рационални по питању односа са Србијом, али он (Курти) дуготрајни спор не сматра и приоритетним задатком. Радна места и правда, како је рекао, имају приоритет", тврди Хамилтон.

Хамилтон је нагласио да он лично не верује у перспективу стварања "Велике Албаније", наводећи да тако нешто не би помогло да дође до напретка, већ би представљало "фактор дестабилизације".

Осврнуо се и на недавно узајамно признање Косова и Израела и одлуку Приштине да отвори амбасаду у Јерусалиму, која је критикована у Бриселу.

"Курти сматра да се најбољи део тог споразума односи на узајамно признање. Косово се и даље бори за стицање ширег признања у свету. Чињеница је и то да је Израел учинио нешто важно за Косово. Јерусалим је наслеђен од Трампа, тамо је пресељена и америчка амбасада. Питање је да ли ће тако и да остане. У међувремену, Европска унија и у овом случају губи на утицају, јер неколико њених сопствених чланица не признају Косово. Какав утицај ЕУ може да очекује када постоје поделе у самом њеном блоку?", упитао је Хамилтон.

Зашто на Косову има више бирача него становника, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА