Најновије

Хрвати гледали “Дару из Јасеновца”: Покушали да оспоре истину, па признали – тачно је, клали смо Србе

И Хрвати су гледали Дару из Јасеновца. Хрватски портал, Вечерњи лист, наводи да нико не може да порекне да су се у Јасеновцу догађали страшни злочини, да су деца гушена плином, људи убијани маљем и клани великим ножевима, али то не значи да је од тих ликова требало направити карикатуре. Редитељ је тако направио сличну ствар као на пример Оја Кодар у филму “Вријеме за” или Јаков Седлар у “Четверореду”, пише Вечерњи лист.

Дара из Јасеновца (Фото: Јутјуб)

Вечерњи додаје да након што је последњих недеља постао дело о којем сви све знају, иако га још нису ни погледали, филм Предрага Антонијевића “Дара из Јасеновца” приказан је у ударном термину у суботу увече на РТС-у. Мора се признати да је то био поприлично чудан и досад незабележен потез, јер је уобичајено правило да се филмови прво емитују у биоскопима, а тек онда на телевизији, пише Вечерњи лист.

Лист наводи да су прве рецензије у америчким медијима филм покопале истичући како се ради о јефтиној српској пропаганди усмереној против Хрвата и католичке цркве. Хрватски портал поставља питање да ли је заиста тако? А затим одговара да и јесте и није. И наставља… Наиме, “Дара из Јасеновца” очигледно претендује да буде својеврсна српска “Шиндлерова листа”, филм који ће говорити о патњама једног народа и фашистичким злоделима. Хрватски портал наводи да “Дара” пада у оном најбитнијем – главној радњи и површно написаним ликовима.

“Дара из Јасеновца” приказује живот у концентрационим логорима у Јасеновцу и Старој Градишки гледан очима 10-годишње Даре Илић, која је с Козаре доведена у Јасеновац с мајком, старијим и млађим братом. Њен отац је већ био тамо, радећи као гробар у Градини. Непосредно пре одласка у Стару Градишку, Дари убијају старијег брата и мајку и она сама мора да брине о двогодишњем брата у паклу логора.  Тенденциозни текст Вечерњег даље наводи да након тога почиње набацивање радње којој је очигледна намера да прикаже усташе што крволочнијима и нехуманијима.

У даљем тексту лист из земље из које су потекли најмонструознији злочинци, без задршке додају да је Антонијевић направио неколико фактографских грешака, правдајући зверства и умањујући последице злочина почињених у Јасеновцу. Очигледно је да Хрвати ово остварење сматрају грешком, иоако оно представља потврду о страдању око 750.000 људи, од чега је преко 500.000 Срба, који су живот изгубили у овом концентрационом логору.

Хрвати мисле да су Срби народ који болује од колективне амнезије и да ће успети у намери да изврше ревизију историје. Филм је екранизација једног од најкрвавијих злочина током другог светског рата и он представља сведочанство онога што се десило у Јасеновцу, хтели Хрвати то да признају или не.

Како је Балашевић кињио Албанце прочитајте ОВДЕ.

Извор: Večernji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА